Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING GAMLA STADEN 4:1 - husnr 1, SANKT NICOLAI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT NICOLAI KYRKA (akt.)
2003-02-18
Exteriörbeskrivning
SANKT NICOLAI KYRKA - Kyrkan består av ett brett långhus, smalare fyrsidigt lanterninförsett torn i väster, tvärskepp samt ett något smalare tresidigt avslutat kor i öster. Långhus och kor är äldst. Kyrkans exteriör, med utbyggd västportal, strävpelare, spetsbågiga fönster och fialer fick sin nygotiska prägel vid ombyggnader efter en brand på 1800-talet.
FASAD - Stommen består av kalksten, slätputsad i gråbrunt. Här finns även inslag av oputsad sandsten, bland annat i anslutning till strävpelare.
Långhus, kor och tvärskepp pryds under takfoten av en gesims av röda, ornerade tegelplattor. Dess västgavel har på båda sidor om tornet ett ankarslut av metall. Fasaden varieras genom huvudsakligen oputsade strävpelare i samtliga hörn samt av en pelare mitt på norra respektive södra långhusfasaden. Strävpelarna avtrappas uppåt och är i vinkeln mellan den övre, smalare och nedre bredare delen försedda med ett pulpettaktak av kopparplåt. De kröns av ett sadeltak med kopparplåt. Övre delen av pelarna har slätputsad, upptill trepassformad blindering.
Långsidornas pelare har sadeltak med kopparplåt samt fyrsidiga fialer. Fialernas nedre parti är bredare och har ett litet huvtak. De kröns av torntak samt förgyllda spiror.
Även tornets fyra hörn har sådana strävpelare, men utan fialer, i något mindre än tre våningars höjd. På nedre delen av fjärde våningen är i varje väderstreck en svart, rund urtavla på förgylld, kvadratisk botten. Tavlan har förgyllda visare samt romerska siffror. Ovanför urtavlorna smalnar tornet av. Fasaden bryts horisontellt av ett smalt takutsprång och under detta en ornerad gesims i relief. I varje hörn av fjärde våningen är en rumshög fial med torntak och förgylld spira. Tornet avslutas upptill av en gesims med arkadbågar i relief. Ovanpå är en smalare åttkantig lanternin i två våningar, täckt med kopparplåt. Mellan lanterninvåningarna är en kopparklädd gesims. Övre delen utgörs av frontoner, krönta av förgyllda spiror. Norr respektive söder om tornet finns ett smalt, tresidigt trapphus i samma höjd som långhus och tvärskepp. Det avslutas upptill med ett tak. I det södra trapphuset finns torntrappan.
Kyrkans jämna, skråkantade sockel består huvudsakligen av huggen granit. På varje sida av långhusets utskjutande västgavlar är en rundbågig infälld kalkstenplatta med minnesinskription över Jonas Rudberus, död 1697, respektive Johan Henric Brantenberg, död 1814. Mellan tornet och dessa väggar finns på marken en äldre gravhäll på vardera sida.
PORT - Kyrkan har huvudingång i väster, bestående av en segmentbågad, grönmålad pardörr. Varje dörrblad är indelat i två gånger två vertikala, rektangulära speglar och nederst en horisontell spegel. Speglarna inramas av röda lister. Dörren omges av en spetsbågig, perspektivisk omfattning med tre språng. I tympanonfältet är en medaljong med ett reliefporträtt. Porten är placerad i en spetsvinklad, utbyggd portal/vimperg mellan två rumshöga fialer. Portalen avslutas upptill med en ornerad fris av tegel samt ett smalt sadeltak. I norra tvärskeppets östra fasad är en rundbågig port. Den grönmålade pardörren är försedd med speglar, inramade av röda lister samt i övre delen ett ljusinsläpp. Porten är placerad i en rundbågig nisch. I södra tvärskeppets sydfasad är en källartrappa. Trappan går i vinkel mot öster.
FÖNSTER - Kyrkan har i långhuset fyra stycken, parvis och lågt placerade svagt spetsbågiga fönster på varje långsida. Över dessa sitter liknande, men betydligt högre och bredare fönster. I tvärskeppens norra respektive södra fasader finns två likadana fönster samt häröver en grupp med tre spetsvinklade fönster. Mot öster och väster har tvärskeppen vardera ett litet och ett stort spetsbågigt fönster. Koret har på varje sida två parvis placerade, höga, spetsbågiga gjutjärnsfönster.
Fönstren inramas upptill av i putsen inpressade spetsbågiga omfattningar. Samtliga fönster är gulmålade och indelade i smårutor med spröjs. Över smårutorna är en rundel mellan två spetsbågiga rutor. Korfönstren har en inskriven stjärna i rundlarna. Alla fönster är placerade i spetsbågiga nischer och försedda med fönsterbleck av kopparplåt.
I tornets västfasad är ett gulmålat rosettfönster över portalen. På andra och tredje våningen finns två tätt placerade spetsbågiga gluggar med gemensam, inpressad spetsbågig omfattning. På fjärde våningen finns en likadan grupp med tre gluggar och på varje sida om urtavlan en mycket smal och låg, spetsvinklad glugg. Samtliga gluggar är på insidan täckta av plåtluckor samt placerade i grunda, rundbågiga nischer. Tornets östra, södra och norra sida har likadana gluggar på tredje och fjärde våningen. Lanterninen har i varje fronton ett spetsbågigt, gulmålat blindfönster. Trapphusen har på var och en av de tre sidorna ett högt och smalt, spetsbågigt fönster.
TAK - Långhus, kor och tvärskepp har sadeltak, täckta av kopparplåt i storplåtsformat. Taket är valmat över koret. Även strävpelarna täcks av små kopparklädda sadeltak, medan fialerna har kopparklädda torntak. Tornet avslutas upptill med en terrass, försedd med hörnfialer, samt en smalare åttkantig, sluten lanternin med frontonöverdel och torntak. Runt huven går en vit balustrad. Samtliga tak täcks av kopparplåt. Tornspetsen, fialerna och kortakets spets kröns av spiror, senast förgyllda 1995. Kyrkan har stuprännor av kopparplåt.