Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING RACKEBY 10:1 - husnr 2, RACKEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RACKEBY KYRKA (akt.)
2003-03-04
Exteriörbeskrivning
RACKEBY KYRKA - Rackeby kyrka består av ett rektangulärt långhus, något smalare torn i väster, sakristia i norr och ett fullbrett, tresidigt avslutat kor i öster. Kyrkan uppfördes under tidig medeltid och tornet är senmedeltida. I övrigt präglas kyrkans exteriör av ombyggnader under tiden omkring år 1700.
FASAD - Murverket i tornet består huvudsakligen av sandsten. Långhusmurarna av sandsten är påmurade med tegel. Omfattande delar av västra långhuset består av yngre tegelväggar. Sakristian är murad av tegel. Långhusets nordvästra hörnkedja har lämnats oputsad. Nedre partiet består här av sandstenskvadrar och den övre av tegel. Fasaden är i övrigt slätputsad. Den var tidigare spritputsad, men före 1913 slätputsad. Den omputsades 1997 och kalkavfärgades. Sockeln utgörs av tuktad sandsten med fasad kant mot väggens puts. På korets sydvägg, över ett fönster, finns inskriptionen 1699 av järnband. Över det västra av nordfasadens långhusfönster är en reliefbård och över mittfönstret en ristad båge. Under mittfönstret finns en inmurad gravhäll från 1683. I sakristians västfasad är en gravhäll inmurad på vardera sidan om fönstret, varav den södra med en kvinnobild i relief. På sakristians norra fasad är en ventil och härunder en kalkstensplatta med inskriptionen "Nybyggd 1913" i guld. Väster om sydfasadens mittfönster är en ristad bågform samt över fönstret ett solur av kalksten. Tornet har en grå trägesims vid takfoten. På tornets västfasad, över porten är en kalksten med inskription angående kyrkans tillkomst. Tornet har även ankarslut av järn.
PORT - Västporten utgörs av en nyare, brunmålad pardörr av trä med fiskbensmönstrad fyllning. Den är försedd med omfattning av finhuggen granit. Porten är placerad i en djup nisch/portal av större bredd än dörrbladen. Nischen har ett golv av kalksten och sidoväggarna är slätpustade och vitkalkade. Sakristian har en port mot norr. Den består av en brun, enkel trädörr med fiskbensmönstrad fyllning. En rak trappa med handledare av järn.
FÖNSTER - Långhuset har på vardera långsida tre rektangulära fönster med fyra lufter. Varje luft är indelad i fyra rutor genom träspröjsar. Fönstren har grå fönsterbleck och är placerade i liv med fasaden. Koret har mot nordöst respektive sydöst vardera ett likadant fönster med gult, mönstrat glas. Sakristian har i väster ett gråmålat fönster, indelat i åtta rutor genom blyspröjsar och försett med solbänk av kalksten. Mot öster har sakristian två smala, rektangulära fönster med vardera tre rutor. Tornet har i varje väderstreck en rektangulär glugg med bruna träluckor. I östra gluggens lucka är ett litet diagonalt placerat fönster. På andra våningen är mot väster ett smalt, gråmålat tornfönster med tre rutor och på första våningen mot söder ett likadant fönster som i långhuset..
TAK - Långhuset har sadeltak, valmat över koret. Sakristian har sadeltak och tornet ett nedtill utsvängt torntak. Tornet kröns av ett hjulkors av bandjärn på kopparkula. Kulan är genomborrad av gevärskulor. Årtalet 1893 kan skönjas på korset. På korets gavelspets är en plåtskorsten och ovanpå denna en tupp av kopparplåt. Samtliga tak täcks av ekspån.