Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING HÄRJEVAD 6:7 - husnr 1, HÄRJEVADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÄRJEVADS KYRKA (akt.)
2003-05-05
Exteriörbeskrivning
HÄRJEVADS KYRKA - Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare och lägre, rakt avslutat kor i väster samt söder om koret vidbyggd sakristia. Kyrkan har ett lågt, något smalare, kraftigt torn i öster. Långhuset är ovanligt högt i förhållande till tornet. I sydöst är ett trapphus för torntrappan sammanbyggt med långhuset. Den nationalromantiskt präglade kyrkan med nyromanska inslag kännetecknas av sin röda, lokala granit och tornets branta huv, uppdelad i två avsatser. Den är obetydligt förändrad sedan byggnadstiden.
FASAD - Kyrkan är murad av jämna lokalt brutna, granitkvadrar på tegelstomme.
I tornets östfasad har strax under takåsen inmurats en vertikalvänd stavkorshäll från föregående kyrka. I korets västfasad är en liknande sten inmurad. Över östportalen är en inmurad slipad stenplatta med inhugget årtal "1915 ".De mycket låga lanterninfasaderna är klädda med rödmålad locklistpanel. Den skråkantade sockeln är av granit och försedd med runda gluggar.
PORT - Huvudingången i öster utgörs av en brunmålad, rundbågig pardörr av ek med fiskbensmönstrad fyllning, mässingshandtag och en smidd dragring på varje dörrblad. Dörren är placerad i en rundbågig nisch. Nischens rundbågade övre parti har omfattning i form av kantställda granitflisor. Framför nischen är två trappsteg samt ett vilplan och på varje sida av porten en handledare av järn, fäst i fasaden. Långhusets sydöstra parti utgör ett (osynligt) trapphus. Porten till torntrappan är en brun, rektangulär trädörr av vertikala bräder, placerad i en rektangulär nisch.
Sakristians port i söder utgörs av en ny dörr av vertikala, omålade bräder från 1999. Framför porten ligger tre trappsteg av granit.
FÖNSTER - Långhuset har på vardera sidan tre rundbågiga gråvita fönster indelade i smårutor och placerade i djupa, rundbågiga nischer med solbänkar av granit. Runt fönstrens övre parti är omfattningar av kantställda granitflisor. Koret har i norr ett likadant fönster, men något mindre. Ovanför porten till torntrappan i östra delen av sydfasaden är ett litet rundbågigt fönster med 12 smårutor, placerat i en djup, rundbågig nisch. Sakristian har två likadana fönster mot väster.
I tornets bottenvåning finns i söder ett och i norr vardera ett rektangulärt fönster. De gråvita fönstren är genom träspröjs indelade i smårutor. De är placerade i djupa nischer med lutande solbänk av granit. Omfattningarna består av kantställda stenflisor i övre partiet. På tornets andra våning är i norr ett rundbågigt gråvitt fönster med i övrigt samma utformning och placering som de förra. I tornets östra fasad är på andra våningen en tregruppsfönster med samma utformning. Under tornhuvens takfot finns i norr och söder vardera två mycket små kvadratiska fönster, indelade i fyra smårutor.
I lanterninens fasad finns på vardera sidan tre liggande, rektangulära ljudgluggar med svarta träluckor.
TAK - Långhus - kor samt sakristia har sadeltak, täckt med platta, röda tvåkupiga cementpannor. På korets gavelspets rider en bred, murad fial. Fialen har en rundbågig öppning på varje sida samt sadeltak med kopparplåt. Möjligen utgjorde den ursprungligen skorsten. Över tornets tegeltäckta, flacka huv reser sig en låg trälanternin med ett lågt, tegeltäckt torntak. Lanterninen är fyrsidig med avfasade hörn. Även dess torntak är fyrsidigt med avfasade hörn och kröns av klot med en förgylld tupp.