Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING LINDÄRVA 10:1 - husnr 1, LINDÄRVA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LINDÄRVA KYRKA (akt.)
2003-05-07
Exteriörbeskrivning
LINDÄRVA KYRKA - Kyrkan består av rektangulärt långhus, smalare och lägre, rakt avslutat kor i öster, smalare västtorn samt sakristia norr om koret. Kyrkan, även tornet, tillkom under tidig medeltid och har bibehållit sin ursprungliga planform och karaktär. Nuvarande sakristia är byggd 1916, men ersatte då en äldre.
FASAD - Lindärva kyrka är murad av tuktad sandsten. Under långhusets takfot är en profilerad mörkbrun trägesims. Runt tornets takfot sitter en mörkbrun trägesims med tandsnitt. Utmed korets östfasad är två resta gravhällar, varav den ena har ett genomborrat hål.
Tornet består av tre avsatser genom att bottenvåningen är bredare, våning två smalare och våning tre ytterligare något smalare. På långhusets sydfasad finns två x- formade ankarslut samt på tornets västfasad tre och på tornets syfasad fyra raka ankarslut. Långhuset saknar sockel, men tornet har sockel av stora gråstenar.
I nordfasadens västra del syns spår av en äldre ingång och i korets östvägg av ett litet igenmurat rundbågigt fönster. I västra delen av sydfasaden finns ytterligare en igenmurad port, där tidigare ett vapenhus funnits.
PORT - Väsporten utgörs av en medeltida, utåt järnbeslagen port. Den rektangulära porten täcks av omlottlagda järnlameller med nitar och är försedd med dragring samt rektangulär nyckelskylt. Porten är placerad i en rektangulär nisch med en kalksten framför och en i nischens golv. Sakristian har mot norr en grå, rektangulär dörr med fiskbensmönstrad fyllning och grått överfönster med tre små rutor. Framför dörren finns en kalkstenstrappa med ett vilplan och ett steg.
FÖNSTER - Långhuset har mot norr två och mot söder två segmentbågade gråmålade fönster med fyra lufter. Varje luft är i sin tur indelad i smårutor genom blyspröjs. Sakristian har mot öster respektive väster ett gråmålat, segmentbågat fönster med två lufter, i sin tur indelade i åtta smårutor genom träspröjs. Fönstret har fönsterbleck av plåt (nio upptill och 15 nedtill).
På var och en av tornfasaderna finns en liten rektangulär glugg. Tornet har i norr ett högt sittande, smalt, rektangulärt fönster. Det gråmålade fönstret har fönsterbleck av plåt. I väster, ca en meter över porten, finns ett smalt, rektangulärt fönster med tre rutor.
TAK - Långhus och kor har skiffertäckt sadeltak och sakristian valmat, skiffertäckt sadeltak. Långhusets östra gavelspets kröns av en järnspira med förgylld kula samt sol. Det karnisformade torntaket, troligen 1700-tal, är byggt i två avsatser och täcks av kopparplåt. Tornet kröns av en förgylld kula och järnkors.