Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING ÅSAKA 16:1 - husnr 1, KÅLLANDS-ÅSAKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÅLLANDS-ÅSAKA KYRKA (akt.)
2003-03-26
Exteriörbeskrivning
KÅLLANDS-ÅSAKA KYRKA - Kyrkan uppfördes på 1200-talet. Den består av ett rektangulärt långhus, smalare och något lägre, rakslutet kor i öster, vapenhus i söder samt sakristia i norr. Den romanska kyrkan har medeltida murverk i öster och består sedan 1868 av tegel i långhusets västra del. Kyrkans exteriör har i östra delen bibehållit mycket av sin medeltida prägel, medan västra delen präglas av senare förändringar.
FASAD - Kyrkans murar är huvudsakligen uppförda av tuktad sandsten. Västra delen, vapenhuset och sakristian är dock av gråsten. Fasaden är spritputsad med delvis synlig ballast. Dörr - och fönsteromfattningar är slätputsade. I västra gavelröstet är ett inpressat, spritputsat kors. Långhusets östra gavelröste, ovanför koret, är klätt med vit locklistpanel. I västra delen av långhusets norra respektive södra sida syns gränsen mellan det medeltida murverket i öster och det 1868 påbyggda västra partiet.
Långhusfasaden avslutas under takfoten av en vit tegelgesims i form av konsollist. Sockel saknas i västra partiet. Sakristians fasader kröns av ett brett synligt hammarband av svarta bjälkar. I den östra delen av långhuset samt i sakristian finns i fasadens nedre del ett antal långt utstickande större, obearbetade stenar. Vapenhuset har i väster, söder och delvis i öster en bred, ca en halv meter hög cementsockel med putsad spritsida.
PORT - Västporten består av en brun pardörr med fiskbensmönstrat foder. Varje dörrblad har en dragring av smide. Porten är placerad i liv med fasaden. Framför porten är en trappa av granit med tre trappsteg samt viloplan. På fasaden finns en handledare av järn på varje sida av porten. Entrén inklusive porten är från 1940-talet. Porten i vapenhuset består av en rundbågig, grå enkeldörr från 1700 - eller 1800-tal. Dörren har fiskbensmönstrad fyllning. Den är placerad i en rundbågig perspektivportal med ett språng. I nischen är en tröskelsten av kalksten och framför denna en ny trappsten av gnejs.
FÖNSTER - Kyrkan har i långhuset tre fönster i norr och två i söder, ett på vardera sidan av vapenhuset. Koret har i söder ett likadant fönster. De segmentbågiga, grå fönstren indelas genom träspröjs i sex rutor. Dessa är i sin tur indelade i små rutor genom blyspröjs. Fönstren är placerade i grunda rundbågiga nischer med slätputsad omfattning och fönsterbleck av kopparplåt. I långhusets västra gavel finns ett runt, gråmålat fönster, indelat i fyra lufter, i sin tur spröjsade till smårutor genom blyspröjs. Fönstret är placerat i en grund, rund nisch med slätputsad omfattning.
Sakristian har mot norr ett mindre, segmentbågigt fönster, spröjsat i smårutor genom blyspröjs. Det har likadan placering som långhusfönstren. Sakristians medeltida östfönster är mycket litet, rektangulärt och placerat i en grund, rektangulär nisch. Nya fönster insattes 1948.
TAK - Såväl långhus och kor som vapenhus och sakristia har sadeltak med enkupigt lertegel. Stuprör och hängrännor är av kopparplåt.