Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING SÖNE 13:1 - husnr 1, SÖNE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SÖNE KYRKA (akt.)
2003-04-08
Exteriörbeskrivning
SÖNE KYRKA - Kyrkan består av rektangulärt långhus, kraftigt västtorn i samma bredd, lägre och smalare, rakt avslutat kor i öster, sakristia norr om koret samt vapenhus söder. Kyrkan, från tidig medeltid med senmedeltida torn, har till största delen behållit sin romanska karaktär. Torn och sakristia är sekundära.
FASAD - Långhuset - koret i Söne kyrka är uppfört av finhuggna, oputsade sandstenskvadrar i mycket jämna skift. Tornet, vapenhuset och sakristian är byggda av oputsad gråsten. Långhus och kor har en skråkantad, bred sockel av sandsten, som på sydsidan bildar en ca 25 cm djup bänk. Sakristian och tornet saknar sockel. På korets östra vägg, är en större, igenmurad spetsvinklad fönsteröppning. I tornets nordfasad är ett ankarslut. Runt tornmuren sitter, under ljudgluggarna, ett järnband.
I vapenhusets sydfasad finns en kalksten med "1693" inhugget. Utmed västra vapenhusfasaden är en stavkorshäll rest.
PORT - Huvudentrén är placerad i tornets bottenvåning. Portöppningen är från 1769. Den svartmålade pardörren, troligen från 1800-talet, är rektangulär och klädd med horisontella bräder. De smidda beslagen har dekorativ, vegetativ utformning. Porten är placerad i en mycket grund nisch med rundbågigt ljusinsläpp över. Framför porten ligger en kalksten samt ytterligare ett trappsteg.
En äldre ingång är placerad i vapenhusets sydfasad. Den rundbågiga, medeltida dörren är tillverkad av järnlameller med nitar och försedd med dragring och rund nyckelskylt. Den är placerad i en rundbågig nisch. I portalen ligger ett trappsteg av kalksten. Framför ligger ett trappsteg i form av en gravhäll samt ytterligare ett trappsteg av kalksten.
FÖNSTER - Kyrkan har i långhusets sydfasad ett större, vitmålat rundbågigt fönster öster om vapenhuset. I nordfasaden är två fönster med samma utformning och placering. Fönstren är placerade i spetsvinklade, grunda nischer med vitmålade fönsterbleck. Fönstren har korspost. De nedre lufterna är indelade i vardera sex smårutor. Övre delen består av en rund ruta samt härunder två halvrunda, spröjsade rutor. I östra delen av korets sydfasad är ett likadant rundbågigt fönster, men något lägre. Väster härom finns en liten, rundbågig konande romansk fönsternisch med ett mycket litet rundbågigt fönster. Det blåfärgade glaset indelas genom blyspröjs i sex rutor. Överst i korets gavelröste i öster är ett romanskt, upptill dubbelvälvt romansk fönster med sandstensomfattning med mittkolonnett. Öppningen är placerad i en inåt konande nisch.
Sakristian har, i liv med fasaden, ett vitmålat, rektangulärt norrfönster indelat i två lufter. I tornets bottenvåning finns på nordsidan respektive sydsidan ett fönster med samma utformning och placering som långhusfönstren. Under dessa är på varje sida en lågt sittande liten glugg. Västportalens överfönster är indelat som långhusfönstren. Ovanför porten finns ännu ett fönster, kvadratiskt, mycket litet och med en hel ruta. På varje tornfasad är en rektangulär ljudglugg med luckor.
TAK - Såväl långhus som kor har sadeltak, sedan 1880-talet täckt med stora, diagonalt lagda skifferplattor. I sydöst finns en skorsten av kopparplåt. Sakristian har skiffertäckt sadeltak med en hög plåtskorsten. Vapenhuset har sadeltak med likadana skifferplattor. Tornet har ett upptill smalare torntak. Tornetakets nedre, huvformade parti är täckt med skiffer och den högre, smalare delen med ekspån. Tornet kröns av ett kors med flöjel från 1721.