Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING OTTERSTAD 2:2 - husnr 2, OTTERSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

OTTERSTADS KYRKA (akt.)
2003-02-26
Exteriörbeskrivning
OTTERSTADS KYRKA - Kyrkan består av ett stort och brett långhus, smalare och något lägre, tresidigt avslutat kor i öster, sakristia i norr, i väster smalare torn med åttkantig lanternin. I nordöstra vinkel mellan sakristia och kor finns en murstock av tegel samt en källarnedgång i form av en plåtdörr i marken. Kyrkans exteriör har huvudsakligen nyklassicistisk prägel.
FASAD - Fasaden är spritputsad och varmt grå med slätputsade, vitmålade hörngesimser, fönster - och dörromfattningar. Under långhusets, tornets och lanterninens takfot löper en bred spetsbågefris i relief. Tornfasaderna pryds i varje hörn av ett högt sittande inpressat grekiskt kors på en slätputsad romb. Över sydportalen är en inmurad stenplatta med inskriptionen "1854".
I tornets sydvästra och nordvästra hörn finns strävpelare mot väster. Strävpelarna avtrappas något uppåt och är i vinkeln mellan den övre smalare och nedre bredare delen försedda med ett pulpettaktak av plåt. Nedre partiet av tornets västgavel är utbyggd och slätputsad. Ytan inramas av tegelimitation.
Stommen är putsad och avfasad upptill. Avfasningen är klädd med kopparplåt. I sockeln finns kvadratiska gluggar. Delar av stommen skall bestå av material från Senäte och Otterstads medeltidskyrkor.
PORT - Huvudingången är belägen i tornets västfasad. Den består av en gråmålad, spetsbågig pardörr. Dörren pryds av höga spetsbågiga speglar och är placerad i en spetsbågig, invändigt slätputsad, perspektivisk nisch. Övre delen av nischen inramas av inpressade dekorlinjer. Vid varje sida finns handledare av järn, fästa i fasaden. Mitt i sydfasaden är en port i form av en grå plåtdörr. Dörren är placerad i en perspektivisk, spetsbågig nisch/portal. Framför dörren är en stentrappa med sidosteg samt en ramp av lättmetall. Sakristian har en port mot öster. Den består av en rektangulär pardörr av grå plåt, placerad i en hög, rundbågig nisch. Framför dörren är tre trappsteg.
FÖNSTER - Långhuset har på sydsidan två vitmålade, spetsbågiga fönster på vardera sidan om sydporten. Fönstren består av två lufter nedtill och en luft upptill. De nedre uppdelas genom smala träspröjsar i vardera tio smårutor, och den övre i tre, varav den övre är rund. Fönstren är placerade i rundbågiga nischer och försedda med lutande solbänkar av kalksten. Fönstren har slätputsade omfattningar. På nordsidan finns fyra likadana långhusfönster liksom ett vardera på korets sydöstra och nordöstra sidor. Fönstren på vapenhusets norra sida samt sakristians norra och södra är något smalare och mindre. I långsidans västgavel finns på vardera sida om tornet ett runt fönster, indelat i smårutor genom något böjda träspröjsar. I tornets andra våning finns mot söder, väster respektive norr två spetsvinklade fönster, indelade i smårutor. De är placerade i spetsvinklade nischer. På tredje tornvåningen är en hög, rundbågad ljudlucka i varje väderstreck. Gluggarna, som är försedda med svarta ljudluckor, är placerade i rundbågade nischer. Den åttakantiga lanterninen har på varje sida ett spetsbågigt, smalt fönster, indelat i åtta kvadratiska smårutor samt överst tre närmast triangulära.
TAK - Långhuset täcks av ett sadeltak med skiffer. Vid östra gavelspetsen är en skorsten. Koret har skiffertäckt pyramidtak och tornet en flack huv med kopparplåt. Tornet kröns av en åttkantig, putsad lanternin med torntak. Lanterninen har nederst en kopparklädd gesims och under takfoten en gesims i from av putsade "konsoler". Lanterninens tak täcks av kopparplåt och har överst ett kopparklätt kors.