Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING LAVAD 6:1 - husnr 1, LAVADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LAVADS KYRKA (akt.)
2003-04-08
Exteriörbeskrivning
LAVADS KYRKA - Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med fullbrett, rakt avslutat kor i öster, sakristia norr om koret samt lägre och smalare vapenhus i väster. Kyrkan har medeltida ursprung, men präglas huvudsakligen av senare förändringar. Sakristian tillkom 1966.
FASAD - Lavads kyrka är murad av gråsten, putsad med kalkbruk. Långhus - kor är spritputsade och vitmålade med oputsade hörnkedjor av sandstenskvadrar samt slätputsade dörromfattningar. Gavelröstet i öster är klätt med skifferplattor. Kyrkan har en svart taklist av trä. Sockel saknas i långhuset, men i fasaden finns en del utstickande stenar i marknivå. I västra delen av nordfasaden är en igensatt, romansk portal bestående av en rektangulär nisch med sandstensomfattning. I övre delen finns ett sentida fönster.
Det vitmålade vapenhuset är slätputsat i norr, spritputsat i väster och söder. Det har oputsade hörnkedjor. Utmed vapenhusets östvägg är två gravhällar av kalksten. Den norra är tillägnad Erik Jonsson, dödad av danska krigare1611 och den norra Johan Fal, död samtidigt. Sakristian är murad av tegel, slätputsad, medan gavelröstet i norr är skiffertäckt. Sakristians sockel är jämn, slätputsad och svartmålad.
PORT -Huvudentrén i vapenhusets sydfasad utgörs av en bred enkeldörr med fyllning av rektangulära bräder. Porten, från 1930, är placerad i en segmentbågad nisch med sidorna av sandsten. Framför porten ligger ett trappsteg av kalksten och ett av granit. En port i korets sydsida är ersatt av en brun träskiva. Skivan är placerad i en rektangulär nisch med slätputsad omfattning. En port i sakristians östfasad består av en rektangulär, ny dörr med fyllning av vertikal brun fasspåntpanel.
FÖNSTER - Långhus - kor har på nordsidan ett och på sydsidan tre gråmålade, spetsbågiga fönster med mittpost samt en högt placerad tvärpost. De tre lufterna indelas genom träspröjs i smårutor. Fönstren är placerade i rundbågiga nischer med slätputsade omfattningar samt solbänkar av kalksten. Fönsteröppningarna fick troligen nuvarande utseende 1809. I norr är ett högt sittande grått, kvadratiskt fönster, troligen från 1930. Fönstret är uppdelat i nio smårutor genom blyspröjs på insidan. Ett likadant fönster upptogs 1930 i den igensatta porten på nordsidan. I vapenhusets bottenvåning finns i väster ett nästan kvadratiskt gråmålat fönster, indelat i två lufter med vardera åtta smårutor. Fönstret är placerat i en nisch med kalksten och grått fönsterbleck. På andra våningen är i en nisch mot väster ett kvadratiskt fönster med fyra rutor och med gråmålat fönsterbleck. Sakristian har i väster ett rektangulärt, gråmålat fönster bestående av två lufter. Varje luft är indelad i vardera åtta rutor genom träspröjsar. Fönstret är placerat i en nisch med solbänk av kalksten.
TAK - Långhus - kor har skiffertäckt sadeltak liksom vapenhus och sakristia. Före 1930-talet var taket täckt med ekspån. Östra gavelspetsen kröns av en plåtskorsten med träkors. Stuprör och hängrännor är av plåt.