Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LINKÖPING RYSTADS-TUNA 1:1 - husnr 16, STORA STENHUSET

 Byggnad - Beskrivning

STORA STENHUSET (akt.)
Exteriörbeskrivning
Stora stenhuset är uppfört 1650 på en grund av natursten vilken till största delen vilar direkt på berggrunden. Huset är putsat ner mot mark utan markerad sockel. Väggarna är i huvudsak murade i tegel med kalkbruk. Murade innerväggar som är bevarade sedan 1600-talet är murade i förband med ytterväggarna. Trappan vid entrén uppfördes vid ombyggnaden omkring år 1750. Trappans plansteg och vilplan är belagda med grå kalksten.
Före ombyggnaden kring 1750 var huset uppfört i en våning med vind under ett högt tak med trappstegsgavlar. Kring 1750 fick byggnaden sitt nuvarande utseende med en låg rusticerad bottenvåning och en slätputsad rosa ovanvåning. Ombyggnaden skedde efter arkitekten Carl Hårlemans mönsterritningar från samma tid. Den senaste renoveringen av byggnadens exteriör skedde på 1960-talet, då putsen delvis förnyades och avfärgades, spåntaket ersattes med ett eternittak och gavlarna ändrades. Trots detta kan man fortfarande se spår av byggnadens utformning före 1750, trappstegsgavlar syns i putsen liksom den gång som fanns mellan stora salen på bottenvåningen och den södra källaren.
Fasaderna är idag putsade med kalkputs med lagningar av kalkputs och KC-puts. Bottenvåningen är som tidigare rusticerad med horisontella linjer avfärgade i vitt, övervåningen är slätputsad och rödfärgad. Mot takfoten finns en profilerad taklist som på gavlarna övergår i ett vitputsat band som följer taklinjen.
Fönsterbågarna i bottenvåningen är troligen från 1800- och 1900-talen. Bågar och spröjs har smäckra dimensioner. Fönstren har äldre munblåst eller draget glas. Övervåningens fönsteröppningar, tillkomna vid ombyggnaden på 1750-talet, är försedda med luckor av stående bräder, med mindre öppningar för ljus- och luftväxling.
Ytterporten är välvd och försedd med två dörrblad. Utsidan är klädd med dekorkassetter i form av romber som bildar ett stjärnmönster. Porten är målad med grön oljefärg. Porten är av barocktyp och är troligen insatt vid ombyggnaden 1750.
Taket har en för 1750-talet typisk form av säteritak med två takfall avdelade av en italian. Taket är belagt med kvadratiska plattor av sinuskorrugerad eternit som lades omkring år 1960. Det äldre spåntaket finns bevarat och syns inifrån vinden.
Vid ombyggnaden på 1750-talet ändrades planlösningen och ett mellanbjälklag lades in. Rummen på övre våningen har samtliga en bevarad planlösning från denna tid. Stora salen har bevarade landskapsmålningar. De flesta eldstäder är bevarade i byggnaden med flera äldre rörspisar och kakelugnar.