Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND ARDRE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, ARDRE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Ardre kyrka (akt.), ARDRE KYRKA (akt.)
2009-01
Exteriörbeskrivning
Kort beskrivning av kyrkan
Kyrkobyggnaden består av ett kor med sakristia, ett långhus samt ett torn i väster.
Ytterväggar
Korets, långhusets och tornets ytterväggar består av tuktad kalksten, sakristians består av kalkstensflis. Samtliga byggnadskroppar ha skråkantad sockel.
Fasader
Fasaderna är putsade med kalkbruk, sakristians fasader är spritputsade och avfärgade. Medeltida puts finns bevarad på tornets östra fasad, synligt från långhusvinden. Hörnkedjor, omfattningar och socklar består av fint huggen kalksten och är frilagda från puts.
Tornhuv och yttertak
Tornhuven är åttkantig, en ljudglugg på var sida, den är på traditionellt vis klädd med tjärad, snedkantad panel som utvändigt tjärats. Panelen ligger nedtill på tät bördning. Spiran kröns av en flöjel i form av ett drakhuvud med årtalet 1900 till vilken det är ca 32 m. Ljudgluggarna täcks av fågelskyddsnät. Längs huvens nederkanter finns vattenrännor med tillhörande stuprör av omålad plåt vilka leder ned vattnet till långhusets båda takfall.
Två vattendäck, ett i tornhuven och ett i tornet, båda klädda med zinkplåt vilket också gäller luckorna över uppgångshålen. Utkastare åt norr. Kyrkklockan hänger i tornets klockvåning.
Yttertaken över kor, sakristia och långhus täcks av tjärstrukna falar, korets och långhusets falar ligger på tät bördning av tryckimpregnerat virke. Sakristians konstruktion är inte åtkomlig för inspektion. Korets östra del kröns av ett järnkors och på långhusets östra del finns en skorsten. Hängrännor finns på samtliga takfall, stuprör finns på korets och långhusets båda takfall.
Fönster
Korets tre fönster åt öster är kopplade, har kalkstensomfattningar. Tre av glasmålningarna i mittfönstret är medeltida, resterande är tillkomna vid restaureringen 1900-1902. Droppbleck av plåt. Södra fasaden har två öppningar, varav en är spetsbågig och en är rundbågig, den senare är högt placerad i fasaden. Den förra har droppbleck av plåt. Långhuset har en spetsbågig öppning med omfattning, bågar och masverk av kalksten. Sakristians två öppningar åt norr är trifolieformade och sammankopplas av en mittpost. Tornet har en rund öppning i västra fasaden. Glasen är inputsade, utanför de medeltida glasmålningarna skyddsglas skruvade i smygen.
Tornets ljudgluggar – en åt var väderstäck, dock är den östra gömd av långhustaket. De är rundbågiga och försedda med kolonnetter av kalksten, den östra saknar dock sådan. Tornets tre ljusgluggar i den södra fasaden har igensatta kalkstensomfattningar. Även korets östra gavelröste har en ljusöppning. Samtliga öppningar är försedda med nät.
Portaler
Kyrkan har 4 st. portaler av kalksten. Långhusets södra portal – kyrkans huvudingång – har två språng i vilka kolonnetter står, motsvaras i arkivolten av rundstav. Fyrbladig tympanonsten. Vimperg täckt med kalkstenshällar, hålkälade. Dörrbladet som ar av furu är en kopia av ett medeltida dörrblad vilket förvaras i Gotlands fornsal, där även det västra kapitälbandet försvaras.
Korportalen är rundbågig, har en kolonnett med märkliga figurkapitäl föreställande två fåglar, Kristus och en biskop. Kolonnetten motsvaras i arkivolten av en rundstav. Trifolieformad tympanon. Dörrbladet av stående furubräder, utvändigt tjärat med beslag av smidesjärn.
Långhusets nordportal är spetsbågig. Arkivolten bärs upp av kolonnetter med veckkapitäl. Trifolieformad tympanon. Dörrblad av stående bräder, upptill blyinfattat fönster inom träram vilken följer tympanonkonturen. Invändigt igenmurat.
Tornet har i västra fasaden en rundbågig, mycket enkel öppning vars dagerhål är lägre än en manshöjd. Dörrblad av stående bräder, svartmålat med smidda järnbeslag. In-vändigt ett vindfång av furu, dörrar delvis glasade.