Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND BRO KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, BRO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Bro kyrka (akt.), BRO KYRKA (akt.)
2009-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av kor med sakristia, långhus samt ett torn på vars södra sida finns en botgöringscell.

Ytterväggar, murverk och fasader
Hela kyrkan är uppförd av kalksten och omges av profilerade socklar där långhusets och tornets är rikast utformade, delar av långhusets fasadstenar är skulpterade med djur¬reliefer, och i botgöringscellens yttervägg sitter en stor bildsten. I tornet ligger en ankarstock inlagd, originell såtillvida att ankarsluten i den västra fasaden utgörs av trädets rot.
Korets och sakristians fasader är putsade med kalkbruk med kvastad yta liksom botgöringscellens västra fasad, hela tornet står oputsade liksom långhusets och botgöringscellens södra fasader.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är på sedvanligt gotländskt vis åttkantig och klädd med snedkantad s.k. tornpanel (snedkantade bräder). Höjden till flöjeln är ca 35 m. Huven är försedd med hängrännor av målad plåt och på norra sidan finns ett stuprör av galvaniserad plåt.
Konstruktionen består av sågade och bilade virken, där de bilade virkena utgörs av mittkonstruktionen som dock lagats med sågade virken. Högbenen har försetts med spikplåtar.
Klockdäcket består av trä lagt med fall mot mitten, utkastare mot norr. Däcket är klätt med asfaltpapp som vikts upp längs med kanterna. Uppgångshålet täcks med en plåtlucka.
Taken över botgöringscell, långhus, kor och sakristia täcks av enkupigt tegel med tjärade vindskivor av trä. Hängrännor och stuprör på långhusets, korets och sakristians båda takfall. Inspektionslucka på sakristians västra takfall.

Taken över botgöringscell, långhus och koret ligger på tät bördning, panel. Botgöringscellens pulpettak är i flykt med långhusets södra takfall. Konstruktionen består av bilade virken vilka dymlats samman, långhusets takstolar är delvis återanvända. Långhusets och korets takstolar består av tre omgångar hanbjälkar, varannan takstol är försedd med saxsparrar. Knutpunkterna är sammanfogade halvt i halvt samt dymlade. Lagningarna är utförda med sågade virken och delvis förstärkta med järnband. Sakristians konstruktion är inte besiktigad.

Fönster och andra muröppningar
Kyrkan har i södra fasaden två fönsteröppningar, en vardera i koret och långhuset, den senare är spetsbågig och den förra är rundbågig liksom de tre kopplade öppningarna i korets östra fasad. Omfattningar av kalksten, långhusets öppning har också ett masverk av kalksten. Solbänkarna är klädda med blyplåt som vikts upp mot kanterna. Blyinfattade glas med inputsade i karmar av kalksten.
Sakristian har ett enkelt snickerifönster mot öster med fint huggen omfattning av kalksten.
Tornets ljudgluggar är kopplade om två i var fasad, den östra döljs av långhustaket och utgör ingång till dess vind. Fint huggna omfattningar, bågar och kolonnetter av kalksten. Solbänkarna täcks av tjärstrukna falar. Fågelskyddsnät på träramar täcker öppningarna.

Ljusöppningar finns i kortes östra gavelröste, tornets södra fasad, i tornets västra fasad, de båda förra täcks med fågelskyddsnät och den senare med en glasruta. Botgöringscellens vind nås via en större öppning i samma fasad, öppningen är försedd med en tjärsmord port, dess solbänk har klätts med blyplåt.

Portaler
Kyrkans tre portaler är huggna av kalksten. Långhusportalen har med växt- och figurmotiv smyckade kapitälband, baserna liksom korportalens kapitälband har växtmotiv. Kapitälbanden på långhusportalen, särskilt det västra, är synnerligen välbevarade med bl.a. talrika, ursprungliga rester av ursprunglig bemålning. Portblad av stående plank trä, varav långhusportalens portblad, de båda övriga är utvändigt klädda med liggande (tornportalen) eller diagonalställda bräder (korportalen). Kor- och långhusportalerna är tätade med lammskinn.