Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND EKSTA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, EKSTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Eksta kyrka (akt.), EKSTA KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av torn med sammanbyggt långhus och kor samt en sakristia.

Ytterväggar och murverk
Väggarna är uppmurade av kalksten. Invändigt i kyrkorummet är väggar och tornvalv putsade med kalkbruk och vitkalkade, trätunnvalvet över långhus och kor är målat ljusgrått.
I tornet är två dragstag av stål inlagda i N-S resp. Ö-V riktning. Tornets grundmurar är i söder, väster och norr förstärkta med en cementgjutning (enligt arkivuppgift till ca 1,2 m djup).

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av sedvanlig gotländsk, åttkantig modell, klädd med snedkantade bräder (s.k. tornpanel, tryckimpregnerad). Panelen är tjärad utvändigt. Höjden till flöjeln är ca 43 m.
Stommen är tillverkad av bilade och sågade virken. Högbenen är försedda med plåtkappor och offerreglar. Spiran kröns av en vindflöjel.
Kyrkklockan hänger i tornets klockvåning. Vattendäcket under klockan består av ett trädäck, klätt med asfaltpapp med utlopp via en utkastare till långhustakets norra takfall. Träöverbyggnad med bräddörr och glasruta över torntrappans uppgång till klockdäcket, taket på överbyggnaden är likaledes täckt med asfaltpapp.
Yttertaket över långhus/kor är täckt med enkupigt taktegel av 1900-talsmodell på tätt undertak av spåntad panel och asfaltpapp. Taklucka på det norra takfallet. Även sakristian har tegeltak, dock är teglen på det södra takfallet enkupiga av 1700-talstyp medan det norra är belagt med tegel från Mulde tegelbruk i Fröjel. Båda taken är på norra sidan försedda med nockräcken.
Takstolarna är överallt tillverkade av bilade virken och av typen svensk takstol.
Tornhuven har fångbleck och invändiga vattenrännor av plåt ovanför tornmurarnas röstespetsar med stuprör till klockdäcket, hörntrianglarna med utvändiga plåtrännor längs kanterna och d:o utkastare i hörnen. Övriga takfall har hängrännor och stuprör av galvaniserad och målad stålplåt, vilka leder takvattnet till infiltrationsledningar på kyrkogården.

Fasader
Fasaderna på långhus/kor och sakristia är slätputsade med kalkbruk och vitkalkade med hörnkedjor av huggen kalksten. På tornet är hörnkedjorna ”kamformade” trots att putsrits finns på hörnstenarna. Det romanska långhusets kvarvarande huggstensmurverk i söder, norr och väster är inte överputsat men vitkalkat lika övriga fasadytor. Torn och långhus/kor o har skråkantsocklar av kalksten medan sakristians utskjutande sockelskift sockel endast är putsat med cementhaltigt bruk.

Fönster och andra muröppningar
Fönstren i är i långhus/kor och sakristia snickerifönster med spröjsade ytterbågar och lösa innerbågar. I långhusets/korets långväggar är de rundbågiga, i öster ett rundfönster. Sakristians fönster har i det närmaste kvadratisk form.
Tornets ljudgluggar har omfattningar, bågar och kolonnetter av huggen kalksten. De är försedda med fågelnät av på träramar, och solbänkarna är klädda med blyplåt med fall inåt. Regnvattnet från röstegluggarna tas om hand av invändiga hängrännor och stuprör ned till klockdäcket.
Mindre ljusgluggar med fågelnät finns i tornets södra och västra fasader. I långhusets/korets östra gavelspets sitter ett spröjsat snickerifönster, i sakristians gavelspets en tjärad trälucka.

Portaler
Portalerna (4 st) är huggna av kalksten, varav två är igensatta invändigt. Utvändigt är de senare försedda med järnbeslagna dörrblad av tjärade plank. Samtliga är rundbågiga utom den SÖ långhusportalen, som är en rikt utformad, gotisk portal med avtrappade poster och växtornerade kapitäl och tympanon samt vimperg. I vimpergen är inmurade delar av ett eller flera sandstensepitafier. Tornportalen är kyrkans huvudingång, den är liksom den SÖ långhusportalen försedd med brunmålade, helfranska spegeldörrar, och därutöver ett halvmåneformat överljusfönster. Portbladen består av stående, tjärade plank. Trampstenar av sandsten framför portalerna, utanför tornportalen även en trappa av kalksten.
Sakristian har en trång, separat ingång utifrån på norra sidan med en liten sandstentrappa framför. Dörrbladet är utvändigt klätt med liggande tjärad panel.