Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND FOLE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, FOLE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Fole kyrka (akt.), FOLE KYRKA (akt.)
2009-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av torn, kor med sakristia och långhus.

Väggar och fasader
Väggarna är uppmurade av kalksten tornets av fint huggna kvadrar, dess fasader står oputsade. Långhusets, korets och sakristians väggar är putsade med kalkbruk och avfärgade. De putsade fasaderna har hörnkedjor av huggen kalksten. Hela kyrkan har socklar av huggen kalksten, tornet har en låg skråkant sockel medan den betydligt högre sockeln på övriga byggnadsdelar dessutom har en rundstav – förutom på långhusets södra fasad (västra delen) där sockeln kröns av en svängd profil.
Den del av korets norra yttervägg som är synlig på sakristivinden har en av öns bäst bevarade medeltida putsytor, skyddad för väder och vind sedan sakristian tillkom på 1280-talet.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av sedvanlig gotländsk modell, åttkantig med högben av sågat och virke. Stommens kryss etc. är dock bilade. Huven är klädd med snedkantade bräder (tornpanel). Panelen är spikad på offerreglar med underliggande spikplåtar. Hörntrianglarna och brättet har täta undertak av råspånt och asfaltpapp. Hängrännor längs med huvens nederkant, vattnet leds bort via långhustakets norra takfall. Spiran kröns av en vindflöjel med blad av koppar. Höjden till flöjeln är ca 41 m. Kyrkklockan hänger i tornets klockvåning, men har under en tidigare period hängt i tornhuven, huvens brätte finns kvar. Utgång till långhustaket sker via en lucka i huvens östra sida.

Yttertaken över kor, långhus och sakristia är täckta med falar på tät bördning med papp. Utvändigt är falarna tjärade. Långhusets norra takfall är försett med en vattränna som fångar upp vattnet från tornhuvens övre del, samma takfall är försett med en plåtlucka. Anslutningen mot omgivande murverk är utförd i bly(?)plåt.

Takstolarna över långhuset och koret är av typen svensk takstol med tre (i koret två) omgångar hanbjälkar samt kryssförstärkningar. De är av flera olika generationer, tillverkade av handbilat virke och sammanfogade halvt i halvt, låsta med dymlingar, samt står på enkla remstycken på murarna. Västra delen av långhusets takstolar är i nordsydlig riktning sammanhållna av en järnhängslad träkonstruktion. Sakristian har pulpettak med takstolar av bilade virken, högbenen är försedda med offerreglar.
Samtliga takfall är försedda med hängrännor av svartlackerad stålplåt med förzinkade stuprör, dock är stupröret på sakristian svartlackerat. Skorstenstoppen på långhusets östra gavelröste är klädd med svartmålad plåt.

Vattendäcket
Vattendäcket under klockan är klätt med asfaltpapp och försett med en utkastare av trä mot norr. Uppgångshålet täcks av en plåtlucka. Klockbocken – av bilade virken – vilar på tornmurarna.

Fönster
Fönstren i koret och långhuset, som är spets- och rundbågiga, har ytterrutor av blyinfattade antikglas med innerrutor av klarglas, insatta direkt i kalkstensomfattningarna. Solbänkarna är med undantag för det sydöstra fönstret i långhuset (som har blyplåtsklädd solbänk) av kalksten med därunder insatta droppbleck av blyplåt. Sakristian har ett rundfönster av kalksten med masverk i fyrpassform samt ett enkelt, rektangulärtfönster med putsade smygar.

Tornets ljudgluggar – synliga i söder, väster och norr – har bågar och kolonnetter av kalksten och solbänkarna är klädda med falar. Ljudgluggarna är försedda med fågelnät av pälsdjursnät. I såväl korets som långhusets gavelspetsar finns ljusgluggar med huggna kalkstensomfattningar med fågelnät. Tornet har en öppning vardera i västra och södra fasaden, båda med fågelnät.

Portaler
Portalerna (3 st.) är huggna av kalksten. De båda portalerna i söder är spetsbågiga, tornportalen i väster är rundbågig. Långhusportalen – kyrkans huvudingång – är fyrsprångig och korportalen är tresprångig. De är båda försedda med tympanon och kapitälband med växtornamentik. Vimpergavtäckningarna är i båda portalerna av profilerade kalkstensskivor. Korportalen har på västra posten en huggen runinskrift. Portbladen är gjorda av stående, tjärade plank med medeltida järnbeslag. Långhusportalen har i tympanon ett spröjsat överljus. Tornportalen, som är tvåsprångig, har likaledes ett tjärat portblad av stående plank.