Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND FOLLINGBO KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, FOLLINGBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Follingbo kyrka (akt.), FOLLINGBO KYRKA (akt.)
2008-01
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är en klövsadelskyrka bestående av kor, sakristia, långhus och torn.

Ytterväggar
Väggarna är uppmurade av kalksten. Korets, långhusets och tornets fasader är klädda med släthuggna kvaderstensblock, medan sakristian har putsade fasader.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av sedvanlig, gotländsk modell, åttkantig med stomme av bilat virke, lagningar är delvis utförda av sågat virke. Den är utvändigt klädd med sågade och tjärstrukna stickspån i trelagstäckning på en bördning av snedkantade bräder (s.k. tornpanel). Tornpanelen är ramsågad och således inte yngre än från 1800-talets slut. Huvens kanter täcks av remsor av galvplåt. I varje väderstreck finns två spånklädda träluckor. Spiran är krönt av en vindflöjel med blad och kula av koppar. Höjden till flöjeln är ca 46 m. Huven saknar avvattningsanordningar.

Vattendäcket i klockvåningen är täckt av ett lag tjärade falar, lagda med fall mot en ränna, vilken vattnet lämnar via ett invändigt stuprör till en utkastare i en glugg i västra muren i våningen inunder.

Yttertaken i övrigt är täckta med enkupigt, maskinslaget och falsat lertegel från Olsson & Rosenlunds AB, Heby. Undantag är sakristians tak där teglen är handslagna och av 1800-talstyp. Taken har tät bördning av asfaltpapp och träpanel. Samtliga tak är försedda med vindskivor av trä. På korets östra del står en skorsten av huggen kalksten med en intilliggande taklucka av målad stålplåt. På sakristitaket står en äldre skorsten av kalksandstenstegel kvar, numera utan funktion.

Takstolarna över långhuset, koret och sakristian är av typen svensk takstol, i de två förstnämnda taken är de försedda med både hanbjälkar och kryss, och de är tillverkade av bilat virke, lagningar delvis utförda av sågat virke. Högbenen delvis försedda med offerreglar. Långhusets takkonstruktion saknar helt och hållet remstycken, medan koret har ett enkelt sådant.

Tätningar mellan tak och murverk etc. är utförda av galvaniserad/bly-plåt. Samtliga takfall är försedda med hängrännor och stuprör. De är tillverkade av omålad, galvaniserad stålplåt. Stuprören har pressade vinklar. Stuprörsinfiltrationer saknas.

Fasader
Fasaderna är dels putsade och kalkavfärgade i gult med vit sockel (sakristian), dels klädda med kvaderblock av släthuggen kalksten (kor, långhus och torn). Murarna på torn, långhus och kor kröns av rundbågsfriser (två olika typer) av samma material. Koret har på östra fasaden hörnlisener, långhusets båda fasader har hörnlisener mot väster och mittlisener. Korets västra gavelröste är ovanför långhustaket klätt med tjärad lockpanel, liksom även är fallet med de de¬lar av långhusets västra gavelröste som är synliga på ömse sidor om tornet. Sakristian har putsade socklar, medan kyrkan i övrigt har socklar av huggen kalksten med rik profilering, särskilt på koret.

Fönster
De medeltida fönstren i koret och långhuset har enkla glas insatta direkt i stenkarmarna. 1700-talsfönstren i långhuset har gråmålade träbågar. Det senare gäller även tornets fönster. Med undantag för de båda norra 1700-talsfönstren i långhuset, fönstren i sakri¬stian och tornfönstret, vilka har träspröjsade bågar, så är glasen blyinfattade. 1700-tals fönstren har putsade smygar. Korets båda ursprungliga fönster är försedda med masverk av kalksten, delvis med bevarade glasmålningar. Solbänkarna i de stora 1700-talsfön¬stren är putsade, i övriga fönster av kalksten. Sakristians fönster har brunmålade snicke¬rier, i bottenvåningen är de försedda med fönsterluckor.

De rundbågiga ljudgluggarna i tornet, två åt var vädersträck (totalt 8 st.) har fågelnät av fjäderfänät på träramar. Koret har i gavelröstet en rund ljusglugg i öster försedd med glas. Tornets tre ljusgluggar är även de försedda med nät.

Portaler
Portalerna (2 st.) är huggna av kalksten. Långhusportalen – kyrkans huvudingång – är rundbågig, ensprångig med kolonnetter vilka har dekorerade kapitäl. Korportalen är tresprångig, vimpergkrönt och försedd med kolonnetter i sprången, konturerad tympanonskiva och växtornerade kapitälband. Kapi¬tälbanden täcks liksom vimpergtaket av kappor av blyplåt. Poster och tympanonsten täcks av en ornerad mantel. Portalernas portblad är klädda med profilerade, brunmålade brä¬der i diagonalmönster. Sakristian har separat ingång med träkarm och brunmålat dörr¬blad, utvändigt klädd med liggande panel.