Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND FÅRÖ KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, FÅRÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Fårö Kyrka (akt.), FÅRÖ KYRKA (akt.)
2009-01
Exteriörbeskrivning
Fårö kyrka har idag följande utseende: Kyrkan består av torn, långhus och tvärskepp samt sakristia.
Ytterväggar och fasader

Väggarna är uppmurade av kalksten. Fasaderna är spritputsade och avfärgade vita, dock är hörnkedjor, fönsteromfattningar samt glugg- och fönstersmygar slätputsade. Socklarna på torn, tvärskepp och sakristia är spritputsade och avfärgade grå.

Tornhuv och yttertak
Den åttkantiga tornhuven är av barocktyp, av tjärat trä med plåtklädda takytor. Huvens stomme är uppförd av bilat virke, och den vilar på en träkonstruktion som går ända ner till tornets bottenvåning. Den kröns av en vitmålad spira, prydd av gulmålade plåtdetaljer (kula, tupp och stjärna). Tornets höjd till stjärnan är ca 36 m.

Yttertaken över långhuset, tvärskeppet och sakristian är täckta med enkupigt taktegel av 1700-talstyp. Långhusets norra takfall är dock sedan 1950-talets restaurering täckt med enkupigt Heby-tegel. Långhuset och tvärskeppet har branta sadeltak medan sakristian täcks av ett pulpettak i flykt med tvärskeppets östra takfall. Samtliga gavlar är utformade utan taksprång, s.k. gotlandsgavlar. Takstolarna består av bilade virken, med dubbla högben och två omgångar hanbjälkar. Tvärskeppets takkonstruktion har förstärkningar från 1960-talet i form av påspikade stödvirken, samt två olika stödbockar, vilka har till uppgift att avlasta partiet där långhusets och tvärskeppets valv möts. Avvattningsanordningar saknas på torn, långhus och tvärskepp (med undantag för några korta stumpar under ränndalarna mellan långhuset och tvärskeppet). Sakristian har hängränna och stuprör galvaniserad plåt. På tvärskeppets röstespetsar står två träkors av trä.

Tätningen mellan långhustaket och tornmurarna är gjord utan plåtbeslag. På långhusets östra del står en skorsten av huggen kalksten. Den saknar numera funktion.

Vattendäcket
Klockdäckets konstruktion är unik bland de gotländska medeltidskyrkorna och kan till sin form återgå på den ursprungliga anordningen i dessa. Däcket är utformat som en fyrkantig trätratt, vilken i jämförelse med övriga vattendäck har ovanligt starkt lutande sidor. Trattens utlopp leder till träränna klädd med stålplåt, vilken i sin tur mynnar i en glugg i den norra muren. Tratten är idag invändigt klädd med träfiberskivor och asfaltpapp. Tätning mot murarna är gjord med blyplåt.

Fönster
Fönstren har målade karmar och dubbelkopplade bågar av trä (kulör ljusgrå) med spröjsade ytterbågar. Tornets fönster åt väster är dock försedda med enkla glas. Fönsterbänkar av kalksten i kyrkorummets fönster (16 st.), dock har muröppningarna och fönstren i tvärskeppets gavelrösten (4 st.) plåtklädda solbänkar. Ljudgluggarna i tornet (4 st.) har solbänkarna täckta av enkupigt taktegel och är försedda med fågelskydd av fågelnät på träramar.

Portaler
Portalerna (3 st.) har omfattningar med sidor av huggen kalksten och putsade valvbågar i huggstensimitation. Portbladen är tillverkade av stående plank, utvändigt klädda med diagonalställd, profilerad panel. Utvändigt är de brunmålade medan karmarna har samma kulör som fönstren (ljust blågrå). Beslagen är svartmålade. Sakristians ingång utifrån – i norra gaveln – har dörrblad av stående bräder. Sakristivinden nås via en utvändig trätrappa. Framför sakristiingången finns en trappa av trä, och utanför den södra tvärskeppsportalen ligger en kort handikappramp av samma material.