Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BERG KLÖVSJÖ 21:1 - husnr 1, KLÖVSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KLÖVSJÖ KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Klövsjö kyrka är en timrad långhuskyrka med torn i väster och lägre smalare sakristia i korets förlängning. När dagens kyrka uppfördes 1795-97 avsåg man utnyttja det befintligt träkapellets sakristia i det nya bygget. Om detta skedde är oklart. Sakristian har valmat tak och det högresta, mot väster valmade, långhustaket är ett av de drag som ger kyrkan mer karaktär av rokoko än nyklassicism. Till detta intryck bidrar inte minst den sirligt graciösa tornlanterninen med karnissvängda takfall och placeringen av ingången på tornets södra fasad. Idealet för den mer programmatiska nyklassicistiska kyrkotypen är att entrén är belägen i väster.

Vid en restaurering 1858 byttes portalomfattningen ut mot en ny högrest där toskanska halvkolonner bär upp en fronton. En trappa av stora kalkstensblock leder upp till den bruna spegeldörren, som är samtida med portalomfattningen, och som hängts i en rundbågöppning. Förändringen av entrépartiet är jämte att en diskret dörr togs upp vid platsen för ett fönster på sakristians norrvägg 1971 de enda mer betydande förändringarna av exteriören som gjorts sedan 1812. Troligen panelslogs och vitmålades då kyrkan efter att tidigare ha varit rödfärgad.

Kyrkan står på en kallmurad, fogstruken sockel av markfunnen sten. Under tornet är stenblocken däremot kvaderhuggna. Fasadernas träpanel har smalare, tunna lockbräder. Kyrkan är ljust varmgrå. Endast de enkla fönsteröverstyckena och fönstrena avviker kulörmässigt i gult respektive brunt. Långfasadernas rytmiskt utplacerade rundbågiga och småspröjsade fönster är av nyklassicistisk typ. Det under 1700-talets andra hälft i Jämtland dominerande fönsterutförandet med tredelad avslutning uppåt är representerat i sakristians blyspröjsade fönster med stormjärn.

Tornet har tre markerade våningar och långhusets taklist fortsätter genom tornet. Västgaveln kännetecknas av två blindfönster. Den karnissvängda tornhuven bryts av urtavlor åt alla håll. Sedan 1886 täcks samtliga takytor av rödmålad järnplåt efter att tidigare ha varit spåntäckta.