Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BERG STORSJÖ 2:21 - husnr 1, STORSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STORSJÖ KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Kyrkan har sedan 1812 bevarat sin yttre form frånsett en mindre inbyggnad för källartrappa i anslutning mellan långhuset och den smalare sakristian. Källaren grävdes ur i samband med en genomgripande restaurering 1933 som företogs efter att länsantikvarie Eric Festin och Byggnadsstyrelsens arkitekt Ivar Stål upprättat ett förslag. Planer fanns för såväl rivning och nybyggnad som utvidgning av den korta långhuskyrkan. Riksantikvarieämbetet motsatte sig rivning och den av Festin förordade förlängningen kom heller inte till stånd. De yttre åtgärderna inbegrep istället en uppriktning av stommen som satt sig, byte av samtliga fönster till en mindre storlek, och byte av fasadmaterial från liggande till stående bred lockpanel av tidstypiskt snitt med falskanter. Läktarfönster belägna invid det smala tornet sattes igen och friser längs taklisterna eliminerades. Storsjö kyrkas exteriör förändrades relativt kraftigt 1933 och restaureringen präglar byggnadens utseende i hög grad.

Kyrkan står på en sockel av fogstrukna skifferblock. Under de ostligaste långhusfönstren togs liggande källarfönster upp 1933 och målades in mot sockeln. Långhusfasaderna är identiska på båda långsidorna med tre rektangulära fyrluftsfönster utan foder rytmiskt placerade. Samtliga bågar är öppningsbara och liksom karmarna målade blågrå.

Ingång till kyrkan sker genom en 1930-talsdörr målad i blågrå kulör på tornets södra sida. En trappa av magnifika skifferhällar med ett vitmålat stålräcke och en svartmålad handikappramp i sträckmetall och rundjärnsräcke leder upp till dörren. Dörromfattningen av trä är enkel och varmt gråmålad. Här sitter en inskriptionstavla som berättar om kyrkans historik och restaureringen 1933. I ett svängt överstycke sitter en strålsol med Gudsöga, tidigare placerad interiört.

Tornet smalnar av uppåt i etapper. Den kubiska tornhuven vidtar efter ett takfall och har hörnpilastrar och urtavlor som byttes ut 1952. Tornet avslutas av ett karnissvängt takfall med en globprydd smidesspira med tupp och flöjel från 1751.

Sakristian har ett sexdelat fönster på gaveln. Taket är valmat åt alla håll och nocken kröns liksom långhusets av en genombruten takkam med en träspira längst i öster. Långhustaket är brutet men inte valmat. Det är klätt med avrundade spån och har antydan till italian. Nocken kröns av en takkam med årtalet 1812. Kyrkans taklister är anmärkningsvärt enkla. Samtliga byggnadskroppar utom trapphuset har försetts med vita moderna hängrännor och stuprör.