Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND GRÖTLINGBO KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, GRÖTLINGBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Grötlingbo kyrka (akt.), GRÖTLINGBO KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av kor, sakristia, långhus och torn.

Ytterväggar
Ytterväggarna är uppmurade av sandsten i skalmursteknik, för uppgift om ytbehandling se avsnitten Fasader resp. Väggar och valv i kyrkorummet och sakristian här nedan.
Kor, långhus och torn är försedda med profilerade socklar av släthuggen sandsten. Sakristians sockel är putsad.

Långhusets södra fasad består vid sidan av ett antal återanvända reliefstenar från en rundbågsfris från den romanska kyrkan av släthuggna sandstensblock från samma byggnad.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är åttkantig med en relativt låg och upptill avkortad överdel. Stommen består av både bilat och sågat virke. Den är på sedvanligt sätt klädd med tjärade bräder (s.k. torn¬panel), men panelen är här dock inte snedkantad såsom brukligt utan den har en S-formad fasning. I vartdera väderstrecket är den försedd med små takkupor. Huven avvattnas via rännor längs kanterna och utkastare i hörnen. Höjden till vindflöjeln är ca 38 m.

Vattendäcket under klockan i tornet är klätt med asfaltpapp och försett med en utkastare som leder vattnet åt norr.

Yttertaken över kor, långhus och sakristia är alla täckta med enkupigt tegel. Takstolskonstruktionerna är utförda av bilade virken. Taken avvattnas via hängrännor av trä med både stuprör av galvaniserad plåt och fria utkastare, sakristian saknar dock avvattningsanordningar.
Såväl kor- som långhustaken är försedda med nockräcken och taklucka på de norra takfallen.

Fasader
Fasaderna på torn, långhus och kor är kalkslammade, medan sakristian är grovt putsad med kalkbruk utan avfärgning. Socklar, hörnkedjor, fönsteromfattningar, reliefstenar samt portalomfattningar är inte slammade.

Fönster och andra ljusöppningar
Kyrkorummet har fönster endast åt söder och öster. Fönstren i koret och långhuset, som är utförda med poster, solbänkar och masverk av kalksten, har blyinfattade glas insatta direkt i omfattningarna. De östra korfönstren är delvis försedda med medeltida glasmålningar. Tornfönstret har liksom sakristians snickerifönster en innerbåge av trä, det senare har blyinfattat glas i ytterbågen.

Ljud- och ljusgluggarna i tornet samt gluggen i korets gavelröste är försedda med galvaniserade fågelnät. Ljudgluggarna har sandstenskolonnetter med tillhörande baser och kapitäl.
Sakristians vind belyses av ett snickerifönster med enkelt glas.

Portaler etc.
Kyrkan har tre portaler, varav långhusportalen utgör kyrkans huvud¬ingång.
Kor- och långhusportalerna är huggna av kalksten, tornportalen av sandsten. De två förstnämnda har skulpterade kapitälband, baser och tympanonfält, korportalen har även en vimpergskulptur. Tornportalens inre arkivolt är reliefhuggen.

Portalernas portblad är utvändigt klädda med liggande, tjärad panel. Tornportalens portblad består dock av stående plank men är behandlad på motsvarande sätt.

Långhus- och tornportalerna har invändiga, glasade vindfång. Korportalen är invändigt försedd med en rullstolsramp av trä, utvändigt med en lös aluminiumramp.