Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BERG OVIKENS PRÄSTBORD 1:4 - husnr 1, OVIKENS NYA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

OVIKENS NYA KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Ovikens nya kyrka uppfördes mellan år 1903-1905 efter ritningar av arkitekten Gustaf Hermansson. De bevarade ritningarna är daterade 1895, 1897, 1902 och 1903. Arbetet leddes av byggmästarna J.A. Gärdin och J.A. Hellstrand från Östersund. Kyrkan stod klar 1905 och invigdes året efter. Kyrkan är byggd i nygotisk stil med stomme och fasader i tegel. Den består av ett treskeppigt långhus med vindfång för sidoentréerna som bildar korsarmar, ett polygonalt avslutat lägre kor som flankeras av sakristia i öster och ett arkiv i väster, samt ett torn med huvudingång i norr flankerat av trapphus med separat ingång på var sida.

Kyrkans exteriör präglas helt av nygotik. Byggnadens höjdsträvan accentueras genom strävpelarna. Det höga tornet kröns av murade spetsiga gavlar och en spetsig spira. Det finns en kopparklädd urtavla med förgyllda siffror i alla fyra väderstrecken. Spiran kröns av en kyrktupp. Tornspiran var från början klädd med kopparplåt till skillnad från övriga tak som täcktes av grönmålad, falsad järnplåt. Antagligen var den grönmålade järnplåten avsedd att likna ärgad kopparplåt som säkert var för dyr att använda till hela taket. Men i Oviken har tornspirans koppartak endast oxiderat och blivit svart, aldrig grön, eftersom det finns för lite basiska salter i atmosfären. 1979 lades spirans koppartak om och 2004 läggs övriga tak om med falsad kopparplåt.

Långhuset är försett med ett längsgående sadeltak över mittskeppet och tvärställda sadeltak över sidoskeppen, fyra stycken över varje parställt fönster samt korsarm. Koret har polygonalt valmat sadeltak medan den intilliggande sakristian och arkivet täcks av polygonaltak, liksom trapphusen i norr.

Kyrkans huvudentré är belägen mot norr i vapenhuset i tornet. Det finns också separata ingångar från öster och väster till tornets två trapphus på respektive sida om tornet. Dessutom finns sidoingångar i respektive korsarm och till sakristian från söder. En separat entré leder ner i källaren under koret i söder.