Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND HALLA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 2, HALLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Halla kyrka (akt.), HALLA KYRKA (akt.)
2010-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av kor med sakristia, långhus samt ett torn. Pannrum i ett källarutrymme under sakristian.

Ytterväggar och murverk
Väggarna består av kalksten, i korets sydöstra hörnkedja är två delar av en runsten inmurade. Hela kyrkan omges av skråkantade socklar som på kor, sakristia och långhus har en krönande rundstav.

Fasader
Korets, sakristians och långhusets fasader är putsade med kalkbruk och avfärgade vita. Tornets murar är endast fogade. Omfattningar, portaler och hörnkedjor är oputsade.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av sedvanlig gotländsk modell, åttkantig med profilerad gesims av trä. Huven är klädd med snedkantade bräder, s.k. tornpanel. Panelen är spikad på offerreglar med underliggande spikplåtar. Spiran kröns av ett kors samt en vindflöjel till vilken det är ca 35 m. Konstruktionen består av sågade (högbenen) och bilade virken.

Klockdäcket består av falar lagda med fall mot en ränna med kort utkastare av järn mot norr. Kyrkklockan hänger i tornets klockvåning.

Yttertaken över kor, sakristia och långhus är täckta med enkupigt tegel på tät bördning av råspont. Tätningar mot omgivande murverk av blyplåt. Vindskivor av trä, korets och sakristians vindskivor korsas i nocken och avslutas med kontursågade drakhuvuden. Hängrännor och stuprör av omålad plåt, sakristians tak som också tar emot regnvattnet från kortaket saknar stuprör och rännorna har istället fritt utlopp mot norr. Taklucka på korets norra takfall och skorsten på den västra delen.

Korets och långhusets takstolar är till stor del medeltida. Virket är bilat med lagningar och kompletteringar av både bilade och sågade virken. Sammanfogningarna är dymlade. Takstolarna består av högben, två omgångar hanbjälkar, bindbjälke samt mellan dessa sparrar.
Sakristians takkonstruktion har inte besiktigats.

Fönster och andra muröppningar
Långhuset har ett rundbågigt fönster i den södra resp. den norra fasaden, dessutom ett rektangulärt fönster i söder. Koret har två spetsbågiga fönsteröppningar, en åt söder och en mot öster. Sakristian har ett fönster i öster.

Långhusets båda fönster har bågar, karmar och spröjs av trä, fönsterbänkarna är plåttäckta. Korets båda fönster har omfattningar är av fint huggen kalksten, blyinfattade glas monterade direkt i stenkarmarna, och utvändiga droppnäsor av blyplåt. Den östra fönsteröppningen har dessutom masverk av kalksten. Även sakristians fönster har blyspröjsade glas monterade direkt i stenkarmen. Trifolieformad omfattning med rektangulär öppning och invändigt järngaller.
Ljudgluggar: rundbågiga, en i var fasad med bågar och kolonnetter av fint huggen kalksten. Solbänkarna är belagda med falar. Fågelskyddsnät på träramar.

Ljusgluggar finns i tornets södra och norra fasad, två kopplade i vardera, de är rundbågiga och åtskiljs av en mittkolonn. Fågelskyddsnät på träramar. Solbänkarna täcks av blyplåt. Liten, enkel ljusöppning i korets östra gavelröste.

Portaler
Av kyrkans tre portaler är det korportalen som är den mest utsmyckade, den är en tresprångig perspektivportal med delvis manteltäckt tympanon, kapitälbandens ovansida täcks med blyplåt, vimperg.

Långhusets och tornets portaler är båda mycket enkla rundbågiga portaler, den förra med två språng, överljusfönster med träspröjs och båge, den yttre omfattningen med en relief i form av en ryttare till häst. Tornportalen är enkelsprångig utan särskild utsmyckning.

Dörrbladen är utvändigt tjärsmorda, de består av stående bräder. Korets och långhusets dörrblad är utvändigt klädda med panel, invändigt målade, tornportalens portblad är medeltida och har ursprungliga järnbeslag.