Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RAGUNDA RAGUNDA PRÄSTBORD 1:2 - husnr 1, RAGUNDA NYA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RAGUNDA NYA KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Ragunda nya kyrka uppfördes i sten 1846-49 av byggmästaren Frans Agathon Lindstein efter ritningar av Överintendentämbetets arkitekt Johan Fredrik Åbom. Den invigdes 1853. Kyrkan är orienterad i nord-sydlig riktning, med altaret i söder. Den består av rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti, kvadratisk sakristia i söder och torn i norr. Kyrkan är uppförd i nyklassicistisk stil med inslag av arkitektoniska detaljer som inspirerats av medeltida arkitektur, t.ex. i tornkrönet och murarnas dekor.

Kyrkans murar är av gråsten med tegel i dörr och fönsteromfattningar. Den utspringande sockeln är putsad och avfärgad grå. Murarna är putsade och avfärgade vita. Hörnen markeras av breda lisener. Dessa är avfärgade i samma vita kulör som fasaderna i övrigt. Ursprungligen var lisener, omfattningar mm. i en ljusare färg än murarna för att bättre framhäva murdekoren. Längs takfoten löper en rundbågelist som också återfinns på tornet. Långhuset täcks av flackt sadeltak med svartmålad falsad skivtäckning, sakristian av valmtak med samma takbeläggning.

Långhuset har en symmetrisk uppbyggnad med fyra rundvälvda fönster på var långsida med en central mittportal med ett rundbågigt lunettfönster. Fönstren har sex bågar i varje. Den södra portalen är igensatt men dörren finns kvar i exteriören. Fönster och dörrsnickerier är målade i en ljusgrön kulör. Sakristian har ett rundvälvt fönster mot söder och en separat ingång från norr. Dörren är rektangulär och av trä.

I tornet ligger huvudentrén och vapenhuset. Ovanför huvudentrén, norra entrén och sakristians dörr finns inmurade plattor med inskriptioner. På tornets östra och västra fasad finns fönster av samma typ som långhusets. Ovanför den kopparinklädda dubbelportalen finns ett runt fönster. Ljudluckorna, som sitter en bit upp på tornet, är av trä och målade i samma gröna färg som fönstren. Tornets översta del markeras genom en listavtäckning och under den finns samma dekorerande rundbågelist. På den övre delen finns urtavlor åt samtliga väderstreck med förgyllda visare och siffror. Tornuret tillkom strax efter färdigställandet av kyrkan. På var sida om urtavlorna mot öster och väster sitter två fönster med småspröjsade bågar. Tornet täcks av flackt sadeltak i kyrkans längdriktning med låga, uppskjutande gavlar mot norr och söder. Tornet kröns av en förgylld korsglob.

Exteriören har genomgått få förändringar sedan byggnadstiden. Kyrkan genomgick en stor restaurering mellan 1937-40 efter förslag av arkitekterna Erik Lundberg, Anders Ekman och Ragnar Hjorth under ledning av byggmästare Elof Fridh och konservator Oscar Svensson. Då gjordes en utsiktsaltan på tornet och dess tak täcktes med kopparplåt. Dörren i sakristian togs upp. I övrigt skedde de flesta förändringar invändigt.