Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND HEJDE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, HEJDE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hejde kyrka (akt.), HEJDE KYRKA (akt.)
2009-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av kor, sakristia, långhus och torn. Tornet är försett med gallerier i söder och norr. Marken runt byggnaden är grusbelagd.

Ytterväggar
Väggarna är uppmurade av kalksten.

Fasader
Fasaderna är putsade med kalkbruk och vitkalkade. Korets västra gavelröste är klätt med av liggande, tjärad s.k. tornpanel. Hela kyrkan utom sakristian har socklar av huggen kalksten med skråkant och rundstav. På korets, långhusets och tornets södra fasader är sockeln sekundärt monterad i form av stående kalkstensskivor. Sakristian saknar sockel.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven har kvadratiskt tvärsnitt i motsats till övriga tornhuvar på ön som är åttkantiga. Den är uppbyggd av bilat virke med senare reparationer av sågat virke och på sedvanligt sätt klädd med snedkantade bräder (s.k. tornpanel). Panelen är utvändigt tjärad. Hörn och skarvar är täckta med trälister. Höjden till vindflöjeln är ca 44 m.

Yttertaken över koret, sakristian, långhuset och gallerierna på tornet är klädda med falar på täta undertak av papp och råspåntad panel, under panelen på långhusets västligaste del ligger en äldre, snedkantad underpanel. Allt utvändigt virke är tjärat. Takstolarna över långhuset och koret är av typen svensk takstol med extra stödkryss. De är tillverkade av handbilat virke med enstaka lagningar av sågat virke. Sakristan har ett sadeltak med stomme av bilade takstolar. Under faltäckningen ligger en äldre bördning av ramsågade, snedkantade bräder.

Taken avvattnas via hängrännor och stuprör av stålplåt. Sakristians hängrännor släpper vattnet med fritt fall. Vattnet från kor- och långhustaken leds i stuprör till två infiltrationsledningar på ömse sidor om kyrkan.

Vattendäcket
Vattendäcket under klockan består av ett trädäck, klätt med korrugerad plåt, s.k. pannplåt, lagd med fall mot mitten mot en grund, plåtklädd ränna, utkastare av samma material mot norr (över det norra galleritaket). Plåtlucka över uppgångshålet.

Fönster
Fönstren har blyinfattade glas, med undantag för sakristians fönster är de insatta direkt i de masverksförsedda kalkstensomfattningarna med innerrutor i karmar av tunna eklister. Innerrutorna är monterade i karmarna med skruv och klammer. Sakristians fönster är ett blåmålat snickerifönster med enkla, blyinfattade glas. Solbänkarna är av kalksten. Ljudgluggarna i tornet har liksom övriga ljusgluggar i tornet fasta fågelnät av galvaniserat pälsdjursnät i ramar av L-stål. Tornets gallerigluggar har fågelnät av fjäderfänät på träramar.

Portaler
Portalerna (3 st.) är huggna av kalksten. Den södra tornportalen utgör kyrkans huvudingång. Kapitälbandet har i inre omfattningen stiliserade växtmotiv. Tornet har även en enkel, rundbågig portal åt norr. Korets portal har kapitälband som pryds av drakar och stiliserade växtmotiv, vilka dock är svårt vittringsskadade. Även tympanon pryds av stiliserade växtmotiv. Korportalen har en vimperg täckt av kalkstensskivor, tornets portaler saknar vimperger.
Portalernas portblad är klädda med blåmålade, profilerade bräder i fiskbensmönster. Norra tornportalen är invändigt försedd med ett vindfång, marmorerade fyllningar och upptill ett spröjsat fönster. I sakristians gavelröste finns en dörr klädd med liggande, blåmålade bräder.