Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RAGUNDA STUGUBYN 14:1 - husnr 1, STUGUNS GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STUGUNS GAMLA KYRKA (akt.)
2005-12-31
Exteriörbeskrivning
Kyrkan står högt på en kallmurad naturstenssockel. Vattbrädan är liksom panelen av bred locktyp och målade starkt gammelrosa. Denna färgsättning som även omfattar klockstapeln var livligt omdebatterad och föranledde en folkomröstning i bygden inför den varsamma restaurering som genomfördes 1970-71efter förslag av arkitekt Hans Jäderberg och ingenjör Nils Jacobsson. Frågan om den vita fasadfärgen som präglat kyrkan sedan 1830 skulle få ge vika för en rosa nyans som kyrkan ströks med 1810 var intrikat. Den säregna och kraftigt markerade taklist som löper runt båda byggnadskropparna marmorerades i samband med ommålningen. Listen inleds nedifrån med ett marmorerat tandsnitt, därefter en brunmålad fyrkantslist och sedan en karnissvängd marmorerad täcklist. Marmoreringen går i grått mot ljus grönaktig botten. Spåntaket kragar ut en bra bit och är fritt från anordningar för avvattning vid sidan av en mindre installation i anslutningen mellan sakristia och långhus.

Taket är ett valmat spåntäckt mansardtak med oprofilerad rödrosa italian. Det är mycket kraftigt dimensionerat i förhållande till kyrkan som helhet. Särskilt sett från västgaveln tycks takets volym ta överhanden. Det valmade sakristitaket har liksom långhustaket en enkel takkam. Spånen har rundad avslutning nedåt. Såväl kyrkans som stapelns spåntak har genomgått omsorgsfulla reparationer under 2000-talet.

Fönsterbågarna är gröna medan karm, post och foder samt vattbräda avfärgats i rött. Tolvluftsfönstren på långhusbyggnaden och sakristians liggande tvåluftsfönster är alla blyspröjsade med stormjärn av träpinnar. Mittbågarna i den nedre bågraden har hörnbeslag och gångjärn. Norrsidans fönster har försetts med metalltrådnät för skydd mot stenskott från vägen.

Långhusfönstren är jämt fördelade över fasaderna och har den för jämtländskt 1700-tal typiska tresidig avslutningen uppåt. Formen återkommer i den kopparbeslagna dubbelporten på söderväggen, kyrkans enda entré. Dörromfattningen är blågrå och erinrar om en vanlig mangårdsbyggnads med kannelerade pilastrar och tandsnitt under ett brutet rakt entablement. Ett rundfönster ger överljus till entrén. En halvrund, stor trappa av natursten med ett gigantiskt block som översta plan har byggts på med en träramp av oljat virke från 1970-80-talen.