Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRJEDALEN TÄNNÄS KYRKBY 7:8 - husnr 1, TÄNNÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TÄNNÄS KYRKA (akt.)
2004-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är uppförd i timmer och består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti i öster, en mindre sakristia vid östgaveln samt västtorn. Tornet är relativt lågt och kröns av en lika låg korsprydd lanternin utan öppningar. Ingång sker genom tornet men det finns separat ingång till sakristian från norr.

Idag har kyrkan en putsad och gråmålad naturstenssockel. Tornets sockel är gjuten. Fasaderna är klädda med liggande vitmålad panel på förvandring målad vit med oljefärg. Långhusets knutlådor av slät panel är formade som pilastrar som bryter upp fasaden. De bär upp en kraftig markerad taklist. Tornet har liggande panel precis som långhuset med slät panel vid hörnen. Yttertaket som är flackt är belagt med bandtäckt svartmålad plåt. Långhuset har sex fönster, tre mot norr och tre mot söder. Fönstren är rundbågiga och småspröjsade. Fönstren är målade i samma vita färg som fasaden. Vitmålade hängrännor och stuprör.

Tornet delas upp av en list i höjd med långhuset taklist. Det finns en liten lucka ovanför listen. Ljudluckorna av trä är rektangulära och svartmålade och sitter strax under torntaket. Den profilerade taklisten är precis som på långhuset mycket kraftig. Lanterninen ovanför är mycket låg och har inga öppningar. Lanterninhuven kröns av ett förgyllt kors, som utbyttes vid den senaste renoveringen 1984. Kyrkans ytterport är av trä och den fiskbensmönstrade panelen målad brun. Ovanför ingången finns en platta med förgylld inskription (Oskar I). Den höga trappan är av kalksten, som är ganska starkt förvittrad. Det finns en handikappramp i sträckmetall lagd över trappan från norr. Sakristian är tillbyggd öster om koret med separat ingång från norr. Den smala skorstenen till spismuren finns kvar.