Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND KLINTE KYRKOGÅRDEN 3:1 - husnr 1, KLINTE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Klinte kyrka (akt.), KLINTE KYRKA (akt.)
2008-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av kor med sakristia, långhus och torn.

Ytterväggar och murverk
Ytterväggarna består av tuktad kalksten med undantag av korets och långhusets södra murverk som istället består av fint huggen sten. Kyrkan har runt om skråkantade socklar där korets och långhusets socklar kröns av en rundstav.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av sedvanlig gotländsk modell, åttkantig, den är klädd med snedkantade bräder (tornpanel). Längs med huvens nederkanter hänger fångbleck av kopparplåt. I de sydöstra och nordöstra hörnen finns stuprör av koppar som leder ned vattnet till långhusets södra respektive norra takfall. Spiran kröns av en vindflöjel. Höjden till flöjeln är ca 51 m. Kyrkklockan hänger i tornets klockvåning.

Klockdäcket av trä är belagt med falar med utkastare av trä åt norr. Uppgångshålet täcks av en lös plåtlucka på träram. Hålet omges på två sidor av ett järnräcke.

Yttertaken över kor, långhus och sakristia är täckta av enkupigt tegel på tät bördning av spontad panel. Taken har vindskivor av trä skodda med omålad galvaniserad stålplåt. Samtliga takfall är försedda med hängrännor och stuprör av omålad galvaniserad stålplåt. Tätningar mot omgivande murverk av blyplåt och galvaniserad stålplåt.

Korets (5 st.) och långhusets (15 st.) takstolar består av bilade virken, delvis förstärkta med sågade plank. Sammanfogningarna är merendels dymlade, även bult förekommer. Takstolarna är av gotisk form med högben, tre omgångar hanbjälkar samt saxsparrar. Takstolarna över koret vilar delvis på en längsgående bjälke. Mellan den längsgående bjälken och högbenen finns på två av takstolarna två stödben. Denna typ av stödben förekommer också på flera av långhusets takstolar men där vilar de på den nedersta hanbjälken.
Sakristians takkonstruktion är inte besiktigad.

Fasader
Samtliga fasader står oputsade.

Fönster och andra muröppningar
Kyrkorummet har tre spetsbågiga fönster mot söder och öster samt tre rundbågiga åt väster. Omfattningar av fint huggen kalksten samt delvis av tegel i ett av västfönstren. Masverk i korets östfönster samt i ett av långhusets öppningar även det av kalksten. Solbänkarna är klädda med blyplåt. Blyspröjsade fönster i träbågar i alla fönster med undantag av korets östfönster där glasen är monterade direkt i stenkarmarna.

Sakristian har två fönsteröppningar, en raksluten samt en rundbågig – båda med blyspröjsade fönster i träbågar samt solbänkar klädda med blyplåt. Den norra öppningen är invändigt försedd med ett järngaller.

Tornets ljudgluggar fem i vardera fasad – bågar, kolonnetter och omfattningar av kalksten, de senare består delvis av tegel, solbänkarna täcks av blyplåt. Gluggarna är försedda med fågelskyddsnät på träramar.

Ljusgluggarna i tornets norra och västra fasader samt korets gavelröste är försedda med fågelskyddsnät samt glas på träram. I sakristians gavelröste en öppning försedd med tjärsmord trälucka.

Portaler
Tornets två portaler är rundbågiga, den södra som utgör huvudentré är uppbyggd av omväxlande röd och grå kalksten, den är ensprångig med kolonnetter i sprången. Korets portal är spetsbågig med tre språng i vilka kolonneter står. Kapitäl- och basbanden med växtornament. Konturerad tympanon täcks delvis av mantel. Enkel vimperg.
Dörrbladen består av stående bräder vilka på de båda sydportalerna utvändigt klätts med diagonalställd panel som tjärsmorts. Nordportalen är istället målad, invändigt har den dekormålning i form av yvig akantus.