Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK SKENE-HULTA 1:2 - husnr 1, HULTA KRAFTVERK

 Byggnad - Beskrivning

Hulta kraftverk (akt.)
2015-03-05
Exteriörbeskrivning
Kraftstationen utgörs av tre sammanbyggda förskjutna souterränghuskroppar av olika höjd och med varierad karaktär. De tre byggnadsdelarna har dock ett antal gemensamma nämnare – underbyggnad av betong, överbyggnad av bärande rött tegel, slätputsade grå gesimser och att den bakre väggen uppströms är sammansbyggd med dammbyggnaden och utgör en del av denna. Fönstren är bytta och ett antal fönsteröppningar har satts igen. De ursprungliga träfönstren har ersatts med rödlackerade aluminiumfönster. De nya har dock likadan spröjs och form som de ursprungliga.

Den högsta och mest omsorgsfullt utformade byggnadskroppen är den vinkelställda ställverksdelen. Den har ett tegeltäckt valmat mansardtak med utsvängda nedre takfall och utsmyckningar på taknocken. Fönstren är höga, smala, rektangulära och spröjsade. Dessa kröns av mindre spröjsade rektangulära fönster. På den norra fasaden kröns även vart och ett av dessa fönster av ett runt spröjsat fönster.

Den andra byggnadskroppen inrymmer generatorhallen. Denna är något lägre och har ett flackt tak, klätt med trapetskorrugerad svart plåt. Ursprungligen fanns här en stor glaslanternin. Denna har dock lagts igen. Fasaden nedströms domineras av två stora rundbågade öppningar – den ena är ett fönster och den andra är en port krönt av ett rundbågat spröjsat överljusfönster. Porten är en sidohängd dubbelport i aluminium med integrerad gångdörr. Aluminiumdörren är blekt engelskt röd och har fiskbensmönstrad panelprofil. Ovanför dessa två rundbågade öppningar sitter sex mindre rektangulära ”attikafönster” för ökat ljusinsläpp i generatorsalen som ligger en trappa ned från markplanet. Takgesimsen är slätputsad och utgör en fortsättning på ställverksdelens gesims. Takfoten är utkragande och slätputsad.

Nedströmsfasaderna på ovan beskrivna huskroppar är utsmyckade – dels med ett fasademblem med Borås stadsvapen dels med texten ”Borås stads kraftstation” och årtalet ”1916” i smide.

Den tredje byggnadsdelen inrymmer den öppna turbinsumpen, turbinen, maskinutrymmen, sugrör och utlopp. Även denna del har en fortsättning på den gesims som återfinns på de två andra byggnadskropparna.