Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRJEDALEN LJUSNEDAL 1:87 - husnr 1, LJUSNEDALS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LJUSNEDALS KYRKA (akt.)
2004-09-01
Exteriörbeskrivning
Den nuvarande kyrkobyggnaden i trä uppfördes 1797 av bruksbyggmästaren Johan Fransman från Särvsjö på samma plats som den första kyrkan. Den består av ett långhus med rakslutet korparti orienterat mot öster, torn i väster och sakristia vid östgaveln. Huvudingången och vapenhuset finns i tornet. Sakristian ersatte vid en större restaurering 1902 den äldre sakristian, i vilken möjligen delar av gamla kyrkan ingått. Det finns en separat ingång till sakristian.

Kyrkans väggar är byggda med en stomme av stående grova stolpar, strävor och liggande reglar. Tornet är byggt med återanvänt virke från gamla kyrkan. Kyrkan har en grund av natursten. Väggarna är klädda med liggande fasspontad panel som är målad vit. Väggfälten inramas i hörn och mot sockel av breda omfattningar av ospåntade bräder som målats i en grå avvikande färg. Takfoten är profilerad och målad i samma grå kulör. Långhuset har mansardtak med bandtäckt plåt, tornet en åttkantig lanternin med karnissvängd huv med plåttäckning. Plåten är målad röd.

På norra och södra fasaderna finns tre fönster på var sida. Fönstren är rektangulära och har sex spröjsade bågar i varje fönster. Dessa är målade vita. Fönstren kröns av ett gavelmotiv som är starkt profilerat. Det finns innanfönster med sex bågar. Ingången i tornet i väster består av en pardörr med speglar som är målad brun. Den kröns likaså av ett gavelmotiv. Upp till dörren leder en trappa av trä med vitmålade träräcken och handikappramp. I vapenhuset i tornet finns ett rektangulärt fönster mot söder. Ovanför ingången finns ett runt fönster. Mot norr, väster och söder finns ljudluckor av trä med panel i fiskbensmönster som är målade bruna. De inramas upptill av en bågformad avslutning krönt av ett gavelfält. Anledningen till att det saknas ljudlucka mot öster beror sannolikt på att tornet är ganska lågt i förhållande till byggnadskroppen, vilket innebär att ljudluckan inte får plats på väggfältet mot öster. Kyrkans exteriör präglas av kvardröjande rokokodrag med sitt brutna höga tak och den åttkantiga lanterninen med karnissvängd huv.

Vid ombyggnaden och renoveringen 1902 fick kyrkan det utseende den har idag. Fram till dess hade kyrkan stående panel och taktäckning av spån. Ombyggnaden skedde under ledning av ingenjör P Eriksson, artisten Sven Linnborg och målarmästare J.O Bjelke. Den ursprungliga torningången mot söder sattes igen och en ny entré med nya pardörrar togs upp mot väster. Det byggdes en trappa med en tresidig utformning. Det gjordes också nya ljudöppningar högre upp i tornet med en bågformad avslutning och två rosetter på var sida. Exteriören fick ny liggande fasspontpanel istället för den grova locklistpanelen och kyrkan fick en färgsättning i vitt och grått. En ny sakristia uppfördes med ingång från söder. Fönstren byttes och gavelfronterna över fönstren tillkom antagligen samtidigt. Det ursprungliga spåntaket ersattes med ett falsat plåttak, som byttes senast vid kyrkans restaurering 1990-92 mot den nuvarande rödmålade plåten. Den nuvarande trappan med handikappramp i trä tillkom likaså 1990.