Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND ROMA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, ROMA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Roma kyrka (akt.), ROMA KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av långhus och kor med sakristia. Långhuset är byggt som en falsk basilika, dvs. inifrån sett är byggnaden utformad som en hallkyrka med ungefär jämnhöga valv, medan utifrån framträder de för en basilika typiska förhöjda mittskeppsmurarna (eller klerestoriemurarna) med sina ljusöppningar (jfr Domkyrkan i Visby!).

Ytterväggar och murverk
Väggarna är uppmurade av kalksten. Invändigt i kyrkorummet är väggar och valv putsade med kalkbruk och vitkalkade. Kalkmålningar saknas.
Takryttare och yttertak
Takryttaren som står på långhusets västligaste del är åttkantig och klädd med snedkantade bräder (s.k. tornpanel). Panelen är tjärad utvändigt. Höjden till flöjeln är ca 41 m.

Stommen är tillverkad av bilade och sågade virken. Kyrkklockan hänger i takryttaren, ljudgluggar i panelen i väderstrecken. Vattendäcket under klockan består av ett trädäck, klätt med asfaltpapp med utlopp via en försänkt utkastare åt norr. Plåtlucka över uppgångshålet.

Långhusets yttertak, ett sadeltak som pga. att det delas upp av klerestorievåningens murar är fördelat på två takfall på varje sida, är belagt med svartmålad, falsad stålplåt på ett underlag av gles panel. Koret täcks av ett sadeltak belagt med lertegel av 1700-talstyp på ett undertak av råspånt och asfaltpapp. Det norra takfallet är utdraget så att det även täcker sakristian.
Takstolarna är överlag tillverkade av bilade virken, och av typen svensk takstol, i den bärande konstruktionen över långhusets övre takfall, upplagd på mittskeppsmurarna, är takstolarna nedtill försedda med en sammanhållande bindbjälke, och takstolarna över de nedre takfallen är av naturliga skäl halverade. De vilar delvis på valven.

Under takryttaren är på västra gaveln uppsatt en hängränna som leder takvattnet till långhustaket, och den södra sidan av detta tak är försett med fotränna och stuprör i hörnen. Rännor och rör är av galvaniserad stålplåt, svartmålade utom stuprören som är omålade. Övriga tak saknar avvattningsanordningar.

Fasader
Fasaderna är i sin helhet putsade med kalkbruk och vitkalkade med slätputsade hörnkedjor och fönsteromfattningar, dock har långhusets fyrpassfönster, rosettfönstret och de södra gluggarna i mittskeppsmurarna samt sakristifönstret synliga omfattningar av huggen kalksten. Kyrkan har runtom skråkantsocklar av samma material, foglagade eller delvis överputsade med cementhaltigt bruk.
I röstetoppen på korets östra gavel är en medeltida stenskulptur inmurad.

Fönster och andra muröppningar
Fönstren i koret, långhuset och sakristian är försedda med enkla, blyinfattade glas insatta direkt i stenkarmarna, delvis med färgade rutor. Alla fönster har en smal och hög, enkel ljusöppning med tre undantag: ett litet fyrpassformat fönster i långhusets sydöstra hörn, ett stort masverksfönster i långhusets södra fasad och ett mycket stort rosettfönster i den västra gaveln.

Mittskeppsmurarna har små, spetsbågiga ljusöppningar vilka stängs med tjärade träluckor, några av dem glasade, och i de båda östra gavelröstespetsarna finns fågelnätsförsedda ljusgluggar, korets i form av ett kors.

Även takryttarens ljudgluggar är försedda med fågelnät av pälsdjursnät.
Fönstren och gluggarna har solbänkar av kalksten (omfattningarnas utseende, se under rubrik Fasader här ovan).

Portaler
Portalerna (5 st) är huggna av kalksten. Korportalen och långhusets båda västra portaler är enkla och rundbågiga medan långhuset södra och norra portaler är relativt rikt utformade gotiska portaler med vimperger, kapitälband med växtornamentik och perspektiviskt anordnade kolonnetter (den norra portalens kolonnetter och vimpergavtäckning/vimpergfält är dock försvunna). Den södra långhusportalen fungerar tillsammans med den nordvästra portalen som kyrkans huvudingång, den ursprungliga tröskelstenen är i den förstnämnda ersatt med en lägre kalkstenströskel. Portbladen består i samtliga portaler av stående, tjärade plank med gångjärn etc. av medeltida typ.

Sakristians ytterdörr har en enkel omfattning av huggen kalksten och dörrblad av stående, tjärade plank.

I västra gaveln finns en stor, spetsbågig hissport, stängd med en tvådelad, glasad träport av stående bräder. Även dörren till sakristivinden är tillverkad av tjärade, stående bräder.