Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND RUTE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, RUTE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Rute kyrka (akt.), RUTE KYRKA (akt.)
2006-01
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av ett kor i öster och utanför dess norra vägg en sakristia. Långhuset är tvåskeppigt. I väster står ett torn med gallerier. Långhuset har på utsidan åt norr en murad strävpelare, täckt av ett plåttak.

Ytterväggar
Väggarna är uppmurade av kalksten. Hela kyrkan med sakristan har en snedkantad sockel av kalksten, tornets sockel är dock betydligt högre.

Fasader
Fasaderna är putsade med kalkbruk och vitkalkade med synliga hörnkedjor av huggen kalksten. På korets östra fasad finns vid sidan av en medeltida ritning till en spetsbågig portal även ett årtal (1695) inristat i putsen.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av sedvanlig gotländsk, åttkantig modell, klädd med snedkantade bräder (s.k. tornpanel). Stommen är utförd på traditionellt sätt med fyra. korsande takstolar med handbilade högben, kryss och hanbjälkar. Alla virken har laxade och dymlade knutpunkter. Panelen är tjärad utvändigt, kanterna är täckta med remsor av järnplåt. Höjden till flöjeln är ca 45 m.

Tornhuven har utvändig avvattning med hängrännor, vattnet rinner via ett stuprör ut på långhusets norra takfall.

Tornets galleritak är lagda med ett enkelt lager falar. Tätningen mot tornmurarna är gjord med kalkbruk och en horisontell bräda under tornmurens utskjutande kalkstenar.

Vattendäcket under klockan består av ett trädäck, klätt med asfaltpapp med utkastare åt norr. Plåtklädd trälucka över uppgångshålet.

Långhustaket är belagt med två lager falar på en till största delen bibehållen, äldre bördning av snedkantade bräder. En del av de senare är bilade och kan ha mycket hög ålder. Tätning mot tornmuren med remsor av järnplåt. Hängränna finns endast ovanför södra portalen. Takstolarna är tillverkade av bilade virken (högben, kryss och hanbjälkar) med laxade och dymlade knutpunkter. Flera av takstolarna är delvis medeltida, övriga är sannolikt tillkomna vid den genom inskrift avgivna tidpunkten (1686; på nedre hanbjälken till takstol nr. 8 från väster). En stödkonstruktion med uppgift att hindra takstolarna att stjälpa åt öster finns inlagd under takstolarna. Strävpelaren är belagd med svart plåt.
Kortaket är belagt med enkupigt, handslaget taktegel på öppen läkt. Läkten är kluven och teglen understrukna med rent kalkbruk. Nocken täcks av upp- och nedvända tegel lagda i bruk. Tätningen mot långhusgaveln är gjord med kalkbruk. Vindskivor och vattbräder av trä. Takfoten inbrädad.

Avvattningsanordningar saknas.

Takstolar av handbilat virke med laxade och dymlade knutpunkter. Vissa delar av takstolarna är sannolikt medeltida.

Sakristitaket är belagt med enkupigt tegel. Konstruktionen är inte besiktigad.

Fönster
Fönstren i långhuset och tornet är spetsbågiga med huggna kalkstensomfattningar, långhuset med två öppningar två åt söder och en åt norr, tornet med en öppning mot söder. Den senare har också ett masverk. Koret har två rundbågiga fönsteröppningar en, åt öster och en åt söder. Sakristian har två rektangulära snickerifönster åt norr, utvändigt försedda med tjärade träluckor.

Kyrkorummets fönster har blyspröjsade ytterglas och hela innerglas, korets och tornets fönster är insatta direkt i stenkarmen, långhusets är inputsade i kalkstensomfattningarna. Solbänkar av kalksten med droppbleck.
Tornet har två kopplade ljudgluggar åt varje vädersträck med kolonnetter och omfattningar av kalksten. Valvformar och originalkolonnetterna är i behåll. Gluggarna är invändigt försedda med fågelnät på träramar, solbänkarna är klädda med bräder (falar).

Tornets södra och norra murverk uppbryts av gallerier, var sida med fyra kopplade öppningar åtskiljda av kalkstenskolonnetter, upptill två kopplade arkivolter.

I tornets västra fasad finns en portöppning med tjärad lucka, i långhusets östra gavelröste och i tornets södra fasad vardera en ljusglugg, båda försedda med fågelnät.

Portaler
Portalerna (4 st.) är huggna av kalksten. Långhuset har två portaler, den södra (huvudingången) är spetsbågig, ensprångig med kolonnetter i sprången och rundstav i arkivolten. Tympanonskivan konturerad, delvis trasig. Långhusets norra portal och korportalen är båda rundbågiga med ett språng samt en hjässdroppe, långhusportalens dock avslagen. Tornportalen spetsbågig med tre språng i vilka kolonnetter med kapitälband är placerade. Konturerad vimperg och rundstav i arkivolten. Södra långhusdörren och korportalen med liggande panel på dörrbladen, de båda andra av stående plank, samtliga tjärsmorda. Långhusportalen med järnbeslag. Korportalen är in- och utvändigt försedd med handikappramper av stål.