Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STRÖMSUND FJÄLLSJÖ KYRKOJORD 1:9 - husnr 1, FJÄLLSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FJÄLLSJÖ KYRKA (akt.)
2006-03-01
Exteriörbeskrivning
Fjällsjö kyrka uppfördes mellan åren 1817-1818. Jon Mattson från Avaträsk var byggmästare. Det är en träkyrka på naturstensgrund med väggarna utförda i stolpkonstruktion med liggande panel på förvandring och gavelröstena klädda med spån. Kyrkan är byggd i en nyklassicistisk stil och består av ett enskeppigt långhus med en i öst lägre sakristia med separat ingång i söder och en mindre tillbyggnad för arkiv åt norr samt torn med huvudentré i väster. Hörnen på långhus och torn markeras av släta hörnkedjor av brädor. På långhusets fasad finns fyra fönster på var sida med rundbågig avslutning. Fönstren sitter i djupa nischer med tredingsformat krön precis som ljudluckorna på tornet. Glasrutorna är av äldre modell. Långhusets sadeltak är täckt av ett galvaniserat och falsat svartmålat plåttak vilket 1960 ersatte ett tidigare spåntak. På den östra delen av taknocken sitter en spånklädd spira med flöjel.

Sakristian är en mindre tillbyggnad mot långhuset och har liksom tornet och långhuset panel på förvandring med en dropplist av trä och med en grund av natursten och gjuten betong. Sakristian täcks av ett sadeltak som är spåntäckt i likhet med gavelröstet. Från öster leder en trappa ned till källaren och i norr finns en låg tillbyggnad utan fönster, likaså med spåntäckt tak. Sakristians två fönstren i öster har samma utformning som långhusets fönster.

Det kvadratiska tornet har en enkel men markerad takfot och en lanternin som avlutas med en spånklädd spira med flöjel och förgylld kyrktupp. Klockvåningen och ljudluckorna, med tredingsformad avslutning, markeras genom den under ljudluckorna profilerade listen. Ljudluckorna är av pardörrstyp och målade i en ljusblå kulör med markerade gångjärn. Lanterninen är liksom tornhuven täckt med ett spåntak. Lanterninen har rundbågiga fönster med tredingsformad omfattning åt alla väderstreck. I bottenvåningen på tornet finns huvudingången och ett fönster lika långhusets åt söder och norr. Högre upp sitter ett enluftsfönster med tolv rutor och med ett i nederkant dekorerat fönsterfoder mot norr, söder och väster. Västportalen nås genom en tresidig trätrappa med handledare i metall samt en åt norr liggande handikappramp av trä med metallräcke. Porten är en dubbeldörr med mönsterlagd slätspont målad i en brun kulör. Portalomfattningen utgörs av två rikt utformade pilastrar med utskurna motiv som kors och blomma, vilka bär upp en med pilastrar inramad inskriptionstavla med tandsnittsdekoration och texten ”GÅN IN I HANS PORTAR MED TACKSÄGELSE. I HANS GÅRDAR MED LOF, TACKEN HONOM. LOFVEN HANS NAMN Ps. 100:4”.

Kyrkans exteriör är relativt välbevarad förutom mindre förändringar. Kyrkan genomgick enligt skriftliga källor från 1923 en grundlig restaurering 1864 men uppgifter saknas på vad som genomfördes, både invändigt och utvändigt. Arkivet byggdes till 1901 mot sakristians norra vägg och 1925 byggdes den södra ingången till sakristian. Långhusets takspån ersattes 1960 av ett falsat plåttak och skorstenar på sakristian och långhuset har troligen vid installation av elvärmen avlägsnats. I mitten av 1990-talet målades fasaden om och takspånen tjärades sommaren 2004. Svarta hängrännor sitter på samtliga fasader åt söder och norr samt vitmålade stuprör i varje hörn på långhus, sakristia och torn.