Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STRÖMSUND GÅXSJÖ 6:1 - husnr 1, GÅXSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÅXSJÖ KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är en ansenligt stor korskyrka med torn i nordväst och absidial sakristia i sydost. Breda korsarmar med entréer förtar intrycket av kyrkans reella längdorientering. Kyrkobyggnaden står på en jämnhög sockel av stora rustikt huggna granitblock. Samtliga ytterväggar har ett likadant fasadschema med vita listverk och lisener som avdelar fasadfält, däribland en fönsterbröstning. Fälten är klädda med stående gulockramålad dubbelfasspontpanel vilken även täcker tornets fasader. Höga spetsiga fönster sitter symmetriskt i fälten och rytmiskt längs fasaderna. De tätspröjsade fönsterbågarna är raffinerat färgsatta i fasadkulören innanför vita omfattningar.

Tornet har tre markerade våningar och avslutas uppåt av fyra enkla gavlar innan den skivtäckta spiran tar vid. Spiran är åttkantig och tämligen reslig. En sekundär trappa i släthuggen skiffer leder upp till dubbeldörren vid västportalen. Den vertikalt betonade dörren inramas av ett portalarrangemang med en målad inskription med årtalet 1886 i romerska siffror och ett fönster under ett konsoltak i tidstypisk trägotik.

Korsarmarnas huvudfasader är sammanhållna fasadkompositioner där entré, fönster och omfattningar bildar en helhet. Närmast fönsterimiterande är partierna som i bjälklagshöjd avdelar fönstrens övre och undre delar samt dörr och krönande fönster. Taktassarna syns här väl, de är liksom hela korsarmsfasaderna typiska exponenter för träbyggnadskonstens utveckling under mitten och senare delen av 1800-talet.

Vid norra korsarmsentrén har en handikappramp byggts i början av 2000-talet. Den utgörs av en asfalterad gång som vid entrén höjs upp på granitblock och följs av ett räcke av svarta vertikala stålrör med överliggare i avrundad furu. Mot kyrksockeln har runda sjöfunna stenar lagts i bruk.

Den femsidiga absiden som inrymmer sakristian är välgestaltad med två markerade våningar. Mitt på bottenvåningen sitter den vackert proportionerade och gröngrå sakristidörren ovanför en ursprunglig granittrappa. De korta sidoväggarna som ansluter till långhuset är oartikulerade, de snedställda partierna har på bottenvåningen låga enluftsfönster. Våningen ovanför präglas helt av tre tredelade absidfönster, vars glaskonst syns även utifrån.

Tornet kröns av ett rikt dekorerat ursprungligt kors medan kyrkans alla gavelkrön pryds av smideskors som på 1980-talet ersatte rötade träkors. De stora sadeltäckta takfallen är vid sidan av de utbytta korsen och entrétrapporna de byggnadsdelar som avviker från en annars mycket välbevarad exteriör. Vid den enda större restaurering som genomförts, år 1961, ersattes spåntaket trots tvekan från antikvariska myndigheter av ett grafitgrått, plastbelagt plåttak i korrugerat utförande. Taket ger än idag ett provisoriskt intryck och gör inte helhetsintrycket av den mäktiga träkyrkan rättvisa.