Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRE JÄRSTA 1:21 - husnr 5, MARBY GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MARBY GAMLA KYRKA (akt.)
2006-08-01
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden är en salskyrka med högt sadeltak och rakavslutat kor. Denna kyrkobyggnadstyp var vanlig under senare delen av medeltiden i Norrland. Taket är täckt av spån och har på nocken en takkam med årtalet 1922. Taket restaurerades senast under 1980-talet. Den inbyggda takfoten, vindskivor och vattbrädor är samtliga av trä. Taket har lagts om med spån ett flertal gånger. Det är en vitputsad murad byggnad av granit och kalksten. Putsen är ej heltäckande utan murverket är synligt runtom på fasaden. Det finns runda tegelornerade fönsteröppningar på gavelröstena varav den östra är igenmurad. Kyrkobyggnaden kan ha uppförts under 1524-26, troligen på platsen för en tidigare träkyrka. Dendrokronologiska dateringar visar på detta. En C14-datering visar på att taket byggts om under 1600-talet eller tidigt 1700-tal. Spår under golvet samt fynd på kyrkvinden vittnar om att en träbyggnad kan ha stått på platsen som brunnit ned efter 1316.

Byggnadens entré i söder har formen av en rundbågig portal. Framför den har ett nu förvunnet vapenhus stått, troligen i trä. Idag ligger en stenplatta framför entrén. Öppning i norr har lett till en sakristia som också är borta. Sakristian uppfördes 1745 men ersatte troligen i sin tur en äldre sakristia. 1758 upptogs fönster på södra fasaden. En klockstapel uppfördes 1766-68, ev. av Pehr Olofsson i Dillne. Den placerades söder om kyrkan, men förstördes under ett åskväder 1859. Byggnaden genomgick 1982-1987 en både exteriör och interiör restaurering då yttertak, fönster, golv och fogarna i murverket samt ytputsen åtgärdades.

Fönster finns på den östra och södra sidan, det östra skyms invändigt av altaret. De två södra fönstren sitter på var sida om predikstolen. Muren är något rundad vid det ena fönstret för att följa predikstolstrappans form. Fönstren sitter i upp till en meter djupa rundbågiga nischer vilka är putsade och med vardera 6 lufter i varje fönster. Bågarna är småspröjsade med krysspröjs. Det östra fönstret är blyspröjsat med flerfärgat glas i en fönsterluft. Det sitter djupt inne i muren med synlig tegelmur samt tegelornamentik och valvslagning och är antagligen ursprungligt. 1978 byttes trasiga glasrutor ut.