Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRE MATTMARS PRÄSTBORD 1:7 - husnr 1, MATTMARS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MATTMARS KYRKA (akt.)
2004-09-01
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden består av ett långhus med tresidigt avslutat korparti i öster, en sakristia i nordost och vapenhus i väster. Kyrkan är delvis medeltida. De västra, norra och södra långhusväggarna har medeltida murverk som sträcker sig ungefär fram till första bänkraden i kyrkans interiör. Detta innebär att kyrkans ursprungliga bredd är bevarad. Sannolikt var den murade medeltidskyrkan en salkyrka med ingång på södra väggen. Denna portal sattes igen 1701 och istället togs en ingång på västra väggen upp och ett vapenhus i trä tillbyggdes.

Det medeltida koret revs vid ombyggnaden av kyrkan på 1760-talet, också under ledning av Pehr Olofsson i Dillne, då kyrkan fick den utformning den har idag. Istället byggdes det nuvarande tresidigt avslutade korpartiet som invändigt är något bredare än långhuset. Dessutom uppfördes sakristian och de rundbågiga fönstervalven med tresidigt avslutade fönster sattes in på den södra och östra väggen i kyrkorummet. Takryttaren som omtalas i arkivalier togs bort.

Murarna är vitputsade. Takfoten är av trä och målad vit. Kyrkan har ett spåntäckt sadeltak som är valmat över koret i öster. Spånen har C-form. Någon gång under 1900-talet försågs sakristian med ett taktäckning av plåt men det ersattes åter av spån 1973. Två kyrkspiror pryder långhusets taknock i öster och väster. Den östra bär årtalet 1767, den västra 1900. Långhuset har två fönster mot söder och två mot norr. I det tresidigt avslutade koret omges ett centralt runt fönster av två rundbågiga. I exteriören är fönsterbågarna målade gröna. På korets södra vägg finns en separat entré till koret. I vapenhuset finns ett fönster mot söder och ett runt fönster över portalen mot väster. Portalen i väster och dörren till koret är beklädda med kopparplåt.