Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERSUND SÖDERGÅRD 1:32 - husnr 1, BRUNFLO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRUNFLO KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden uppfördes 1774-1777 som en stor salskyrka i praktfull rokoko med kor i öster och huvudentré i väster av stiftsbyggmästare Daniel Petersson Hagman och Pehr Hagmansson. Delvis återanvändes murar av den äldre delvis rivna korskyrkan i kalksten som antagligen uppförde under 1100-talets senare del. Murverkfinns bevarade i kyrkans västra samt södra muar samt delvis under kyrkans golv. 1792 tillbyggdes sakristian med stiftets överbyggmästare Simon Geting som byggmästare. Sakristian fick sin placering mot kyrkobyggnadens östra vägg.

Kyrkan är utvändigt putsad och avfärgad vit med en grönmålad hög putsad sockel. Det valmade mansardtaket är klätt med skiffer vilket kyrkan fick 1915. Förankringar av ankarjärn syns utvändigt på långhusets sydöstra och nordöstra hörn samt i hörnen på västra och östra muren, strax under takfoten av trä. Takfoten är målad i en brun kulör. Ventilationshål i grunden finns på norra sidan samt borrade hål på södra sidan. Kyrkan putsade senast om 1954.

Huvudentrén ligger i väster med en monumental portal av kalksten. Den skyddas genom ett mindre skärmtak av kopparplåt täckt med spån som följer portalens utformning. Strax ovan den rundade omfattningen kring porten hänger en modernare lampa. Porten, från 1700-talet, är utformad med i rokokostil, symmetrisk placerad snidade rankor samt två änglahuvuden på de rödmålade dörrbladen. Samma typ av utsmyckning finns även på porten till Näs kyrka. Ovan portalen sitter ett rosettfönster med vita bågar och röd fönsterkarm. Putsad omfattning kring fönstret vilket har fyra bågar med vardera tre spröjsade rutor. Hängrännor med utkastare finns på västra och östra gaveln samt ovan norra entrén.

Sakristian är en påbyggd lägre byggnad med egen entré i norr. Ett senare tillkommet skärmtak av kopparplåt är placerad ovan entrén. Trappan upp till denna entré är av kalksten i två steg samt ett viloplan. Dörren, av stående brädor, är målad i samma röda kulör som de andra portarna. På det skiffertäckta taket finns en vitputsad skorsten.

Den södra ingången på långhuset har samma slags dekoration som porten till huvudentrén, dock med ett änglahuvud vilket är placerat över skarven mellan dörrbladen. Porten är indragen i en nisch med en rusticerande portalomfattning täckt av skiffer och med en anslutning av kopparplåt mot fasaden. Två trappsteg i kalksten leder upp till entrén. Ovan porten sitter ett runt fönster. Vid den södra entrén börjar marken luta något åt öster vilket gör att sockeln blir högre här . Vid grunden syns tydligt kalkstenar längs med väggarna.

På långhusets fasader finns höga fönster med rundbågig avslutning som ligger indragna i djupa nischer. De har solbänkarna av kopparplåt i ett flertal lager. Fönsterbågarna är målade i en kombination av rött och vitt.