Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VÄSTERHEJDE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, VÄSTERHEJDE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Västerhejde kyrka (akt.), VÄSTERHEJDE KYRKA (akt.)
2006-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av torn, långhus och kor med absid och sakristia.

Ytterväggar
Väggarna är uppmurade av kalksten, dock är de ursprungliga muröppningarna mellan vindarna igensatta med putsade tegelväggar.

Tornets gavelrösten är försedda med trappgavlar. Den östra korgaveln är på östra si-dan förstärkt med en betongkonstruktion.

Samtliga byggnadsdelar har skråkantsocklar av kalksten, på tornet något högre än på övriga kyrkan. Sakristian saknar dock sockel.

Tornet har på de södra och norra sidorna en mindre zinkplåtsklädd indragning i höjd med ljudgluggarnas underkant.

Tornhuv och yttertak
Tornet är som nämnts inte på sedvanligt sätt försett med en spetsig huv av trä, utan har ett tegeltak med trappgavlar i öster och väster, varav den senare kröns av ett träkors. Höjden till träkorsets topp är ca 30 m.

Kyrkklockan hänger i tornets översta våning. Vattendäcket under klockan består av ett betongdäck, klätt med falsad zinkplåt med utlopp via en utkastare åt öster.

Yttertaken över torn, långhus, kor och sakristia är täckta med falsade lertegel på täta undertak, vindskivor av tjärade bräder. Absiden täcks av ett tak av falsad kopparplåt. Tornets och långhusets norra takfall är försedda med takluckor. Avsatserna på tornets trappgavlar är täckta med zinkplåt.
Samtliga yttertak utom det på sakristian har takstolar av bilade virken och av typen svensk takstol. Sakristian har ett, lågt helvalmat sadeltak vars konstruktion inte är åtkomlig för besiktning.

Tornets båda takfall är försedda med fångplåtar av zinkplåt som tar in regnvattnet via två stuprör till det underliggande klockdäcket. Övriga takfall – utom på absiden – är försedda med hängrännor och stuprör av lackerad stålplåt, vilka leder takvattnet till infiltrationsbrunnar (ett av stuprören på sakristian mynnar dock vid mark).

Fasader
Fasaderna på torn, långhus och kor är tunt putsade med kalkbruk utan avfärgning medan absidens murverk endast är fogat. Putsen ansluter mot hörnkedjorna etc. utan skarp kant. Sakristians fasader är putsade och kalkavfärgade vita.

Samtliga byggnadsdelar har skråkantsocklar av kalksten, på tornet något högre än på övriga kyrkan. Sakristian saknar dock sockel.

Tornet har på de södra och norra sidorna en mindre zinkplåtsklädd indragning i höjd med ljudgluggarnas underkant.

Fönster
Fönstren i tornet, långhuset och koret är rundbågade snickerifönster, de båda senare med blyinfattade glas i innerbågarna. Även sakristian har ett rundbågat snickerifönster, försett med ett invändigt järngaller. Solbänkar av huggen kalksten i dessa fönster.

I absiden ett litet runt fönster i öster med glaset insatt direkt i karmen.
Tornets övre våningar har två glasade ljusöppningar i den västra fasaden och en i den södra. Den nedre på västra fasaden är försedd med träbåge och gallerstång av smidesjärn. De två andra är utvändigt försedda med droppbleck av blyplåt.

Tornets ljudgluggar har omfattningar, bågar och kolonnetter av huggen kalksten. De är försedda med fågelnät av pälsdjursnät på träramar, och solbänkarna, som är lagda med fall in emot klockdäcket, är klädda med zinkplåt.

Portaler
Portalerna (2 st.) är huggna av kalksten. Båda är rundbågiga, den norra långhusportalen är tillmurad invändigt och utvändigt igensatt av stående, tjärade bräder. Kyrkans huvudingång, den södra långhusportalen, är tvåsprångig och försedd med kolonetter med bägarkapitäl i smygarna. Portbladet består av stående, tjärade plank.

Till sakristian leder en ingång direkt utifrån i norra väggen, i vilken en modern ytterdörr med rundbågig karm är monterad.

Pannrumstrappan täcks av en tjärad trälucka av marinplywood, utvändigt läktad.