Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VÄTE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, VÄTE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Väte kyrka (akt.), VÄTE KYRKA (akt.)
2009-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av kor med sakristia och långhus. Under sakristian finns ett f.d. pannrum som nås via en utvändig dörr i hörnet mellan koret och sakristian.

Ytterväggar och murverk
Väggarna är uppmurade av kalksten, (de norra och östra med kalkstensflis och de södra och västra av släthuggen sten. Långhusets avsatser är klädda med plåt. Väte kyrka tillhör de relativt få större kyrkobyggnader på ön där murverken inte säkrats med dragstag.

Hela kyrkan förutom större delen av den västra fasaden har socklar av huggen kalksten med skråkant och rundstav (kor och långhus) respektive enkel skråkant (sakristian).

Fasader
Fasaderna är dels oputsade och dels putsade. De putsade fasaderna har hörnkedjor av huggen kalksten. Långhusets och korets södra fasader samt en del av långhusets östra gavel består av fint huggna kvaderstenar, medan långhusets gavlar och norra fasad samt korets östra och norra fasader och hela sakristian är spritputsade. Putsen är avfärgad vit. I långhusets kalkstensfasader är ett drygt 30-tal reliefstenar från den rivna romanska kyrkan inmurade.
I långhusets västra gavel syns den huggna bågen till det planerade men aldrig utförda tornet.

Takryttare och yttertak
Takryttaren är åttkantig med stomme av sågat virke. Konstruktionen stöder på långhusets yttermurar via låga kalkstenspelare och det västligaste pelarparet, men till viss del även på valven. Huven är klädd med snedkantade bräder (s.k. tornpanel) som utvändigt tjärats. Spiran kröns av en vindflöjel med blad av koppar. Höjden till flöjeln är ca 42 m. De båda kyrkklockorna hänger i takryttaren.

Vattendäcket av trä under klockan, på vilket klockbocken står, är klätt med asfaltpapp och försett med en utkastare (U-balk) mot norr. Klockbocken – av sågade virken – är täckmålad med svart färg.

Yttertaken över kor, långhus och sakristia är täckta falar (bräder) med tätt undertak av panel som åtminstone över långhuset är spontad. Utvändigt är falarna tjärade. Skorstenstoppen på långhusets östra gavelröste är uppmurad av huggen kalksten.

Korta, plåtskodda hängrännor av trä finns över långhusets södra portal och över korportalen. På korets och långhusets norra takfall samt sakristians båda takfall är hängrännor av svartlackerad plåt uppsatta.

Takstolarna över långhuset och koret är av typen svensk takstol med tre respektive två omgångar hanbjälkar och saxsparrar. De är tillverkade av bilat virke, med lagningar av sågat virke, sammanfogade halvt i halvt och låsta med dymlingar, samt står på dubbla remstycken på murarna.

Fönster och andra muröppningar
Fönstren har ytterrutor av blyinfattade antikglas med innerrutor av klarglas, insatta direkt i kalkstensomfattningarna. Solbänkarna i långhusets fönster och i korets rundfönster är av kalkbruksfogade kalkstensblock, medan korets trefönstergrupp har bänkar av kalkstensskivor. Sakristian har två kalkstensomfattade fönster, varav det norra är fyrpassformat. Det senare är försett med plexiglas med ventil.

Takryttarens ljudgluggar – två i vardera av de åtta sidorna – är försedda med fasta fågelnät.

I korets östra gavelröste finns en rundbågig ljusglugg med fågelnät, i långhusets västra fasad finns tre ljusgluggar, varav de två nedre har huggna stenomfattningar och blyinfattade glas.

Portaler
Portalerna (3 st.) är huggna av kalksten. De södra portalerna är spetsbågiga, nordportalen rundbågig. Långhusportalen i söder – kyrkans huvudingång – är tresprångig och rikt utsmyckat med figurscener och stiliserad växtornamentik på baserna och kapitälen samt i tympanon- och vimpergfälten. Även korportalen är tresprångig men är i övrigt enklare utformad med stiliserad växtornamentik på baser och tympanonfält. Båda portalernas vimperger täcks av kalkstensskivor. Portbladen i dessa portaler är utvändigt klädda med liggande panel som tjärats. Nordportalen i långhuset är enkelsprångig. Omfattningen kantas av en rundstav och de yttre sidorna pryds av fyra reliefstenar med figur- och växtmotiv. Portbladet, som är rikligt försett med smidesbeslag, är tjärat utvändigt.

I långhusets västra gavelröste finns en rundbågig hissport med släthuggen kalkstensomfattning och gluggbänk utan särskild avtäckning. Portblad av stående, täckmålade bräder med droppnäsa av plåt. Ingången till sakristians vind sker utifrån genom en dörr med rak kalkstensomfattning i det norra gavelröstet. Dörr av svartmålade, stående bräder.