Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERSUND OLDBERG 1:7 - husnr 1, NÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NÄS KYRKA (akt.)
2006-11-01
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnadens valmade tak är täckt av skiffer liksom nocken. Längs med nocken på långhusets tak sitter tre spiror med förgyllda detaljer. Takfoten är av trä, profilerad och målad grå. På 1700-talet låg det spån på taket som senare ersattes av ett falsat plåttak. 1948 var taket i så dålig kondition att plåten ersattes av skiffer. Spirorna beskrivs i dokumentation under 1700-talet, men fotografier från tidigt 1900-tal visar en nock utan spiror. De kom troligen åter på plats under takomläggningen på 1950-talet. Kyrkan är uppförd i skalmurverk med natursten. Sockeln är spritputsad i en gulvit kulör medan fasaderna täcks av en slät puts avfärgad vit. På södra samt norra sidan är muren något ojämn och murarna av kalksten är synliga vid sockelns nedre kant. Kyrkobyggnaden nås genom ett dubbelsidig hög trappa i kalksten med ett räcke från 1909 tillverkat av en lokal smed. Den restaurerades 1996 då den demonterades och sattes om. Kyrktrappan åtgärdades åter 2002, frostskador ilagades liksom putsskador ovan ståndplåten vilken följer trappan. Kyrkporten, indragen i en djup nisch, utgörs av en vacker grönmålad port utformad i rokokostil krönt av två förgyllda änglahuvuden, vilka liknar portarna på Brunflo kyrka. Ovan entrén finns ett mindre skärmtak med en tandsnittdekorerad gesims täckt av kopparplåt. Under sitter en lampa monterad. Ovanför finns en inmurad inskriptionstavla med bl.a. Carl XIV Johans namnskiffer och årtalet 1762, samtliga förgyllda. Kyrkporten målades om 1996 med linoljefärg med kromoxidgrönt och guldockra. Samtidigt förgylldes änglarna och inskriptionstavlan målningsbehandlades och förgyllningen förnyades.

De rundbågiga höga fönstren på långhuset, tre på norra långsidan och fyra på södra, sitter i djupa nischer med solbänkar av tjocka skivor skiffer. 1996 lagades solbänkarna och en ny ståndskiva med putskant och droppnäsa av galvaniserad plåt samt underlagstäckning av blyplåt utfördes innan solbänkarna åter monterades på plats. Långhusets fönster har sex lufter. På östra sidan i koret sitter två fönster samt på tornets norra och södra sida ett fönster vardera liksom ett djupt indraget rosettfönster. Samtliga fönsterbågar är gråmålade. 1996 byttes en del glas ut mot nytt glas i äldre stil. Det befintliga glaset i fönsterbågarna var i vissa fall utbytta mot gultonade s.k. antikglas vilka byttes likaså.

Den lägre sakristian som är byggd mot långhusets norra sida har en taknock som möter långhusets taklist. En entré till sakristian finns i väster och fönster på norra och östra sidan med en tresidig avslutning. Antikglas i skiftande kulörer i grönt och gult finns i sakristians fönster. Takfoten består av spontade gråmålade bräder. På västra sidan sitter en hängränna monterad. Hängränna finns även på långhusets norra sida, ovan sakristian.

Tornet byggdes 1818-1819 väster om långhuset. Även trappan bör ha tillkommit då. Tornet uppfördes av byggmästare Jonas Åhlström. Tornet har en nyklassicistisk utformning med en öppen lanternin som kröns av ett tälttak med förgyllt kors. Tornets och lanterninens tak är täckta av skiffer. Lanterninen har fyra rundbågiga öppningar med skyddsräcke samt tvärsgående stång. Tornet har ljudluckor på var sida med pardörrar i en rundbågig öppning, målade bruna. Också här finns skyddsräcken.