Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERSUND LOCKNE PRÄSTBORD 1:2 - husnr 1, LOCKNE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LOCKNE KYRKA (akt.)
2006-10-01
Exteriörbeskrivning
Lockne kyrka uppfördes 1791-93 efter ritningar av stiftsbyggmästare Simon Geting och står på delvis medeltida murar, troligen delar av sydmuren, vilket upptäcktes på 1930-talet vid en omfattande restaurering. Kyrkan är en tidigt nyklassicistisk kyrka med torn med karnischsvängd huv och lanternin och ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti.

Den murade sockeln med ventilationsluckor är putsad med cement. Då marken sluttar blir också sockeln högre mot öster. Långhusets fasader är putsade med spritputs, men med slätputsade hörn och ramverk samt slätputs runt fönsteröppningarna. Fasaderna har restaurerats 1939, 1975, 1994 och senast 2000 då de putsades om. I norr och söder sitter ankarjärn. De rundbågiga fönstren är symmetriskt placerade, två på var sida om de från fasaden något utskjutande sidoportalerna på södra och norra sidan. De spröjsade fönstren med sex lufter är indragna i fasaden med solbänkar av kopparplåt. Fönstren målades om 1986. Långhuset täcks av ett valmat sadeltak, klätt med skifferplattor. Taket var tidigare klätt med spån, men 1923 byttes spånen ut mot skiffer på södra takfallet. 1939 lades skiffer på hela långhuset, och troligen också sakristian. Den södra och norra portalen är infattade i en risalit. Portarna är kopparplåtsklädda och har raka sidor liksom omfattningen i muren. Över portarna sitter ett tvåluftsfönster med rundbågig avslutning med åtta rutor i varje båge. Den södra portalen har en trappa av granit, liksom sockeln. Den norra portalen är igensatt, fönsterglasen har invändigt satts för och trappan har tagits bort. Istället har man klätt tröskeln med kopparplåt.

Tornet i väster har tre markerade våningar, varav de övre markeras med en bred, platt och putsad list. Tornets fasad är slätputsad, men bryts på entréplan av med spritputs med slätputsade hörn och omfattningar. På bottenvåningens södra och norra sida sitter ett fönster lika långhuset. På västra fasaden sitter ett spröjsat rundfönster indraget i en nisch med fönsterbleck av kopparplåt. Omfattningen runt fönstret är putsad. I den översta våningen innan tornhuven, som markeras av en kraftigt profilerad takfot, sitter kopparplåtsbeklädda rundbågiga ljudluckor i varje väderstreck. Ljudluckorna är djupt indragna i fasaden med en putsad omfattning som kröns av ett dekorativt överstycke. Ankarjärn är fästa i murverket strax under takfoten på samtliga sidor av tornet. Tornet har en karnischsvängd huv med urtavlor i alla väderstreck, vilka fick urverk 1923. De runda urverkstavlorna kröns av förgyllda klot. Tornuven kröns av en lanternin i trä med karnischsvängt pyramidtak, vilket avslutas med en förgylld glob med kors. Huvens och lanterninens tak är klädda med kopparplåt. Plåttäckningen utfördes 1923, tidigare var taken klädda med spån. Den västra portalen i tornet är infattad i en hög rundbågig slätputsad nisch. Öppningen, med den bakomliggande kopparplåtsklädda porten, har svagt rundade övre hörn. Ovan porten sitter inmurad i nischen en inskriptionstavla. Framför porten ligger två stenskivor som ansluter till den asfalterade gång som leder ned till vägen.

Sakristian i öster är lägre och smalare än långhuset med valmat sadeltak som täcks av skifferplattor. En hängränna av koppar samt ett stuprör finns på norra sidan, troligen tillkomna på 1950-talet. Skorstenen på sakristians tak är murad och putsad. De två tvåluftsfönstren på norra och södra sidan markeras av slätputsade och dekorativt utformade fönsterfoder. I vardera både sitter åtta rutor med grönt glas. Mellan ytterbågen och innerfönstret sitter galler. På södra fasaden finns en ingång till sakristian, vilken nås från en trappa i kalksten i fyra steg samt vilplan. Trappräcket är enkelt. Den breda enkeldörren är klädd med fastnitad kopparplåt. Ovanför ingången sitter en lampa.