Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIMRÅ ROGSTA 1:17 - husnr 1, LJUSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Ljustorps kyrka (akt.)
Exteriörbeskrivning
1757 ersatte en ny kyrka Ljustorps medeltida kyrka. Det var Daniel Hagman som fick i uppdrag att utföra arbetet. Möjligen via kyrkoherde Bredberg som varit den drivande kraften när Sundsvalls nya kyrka byggdes 1750-52, som var Hagmans första uppdrag i Medlpad.

Rektangulär gråstenskyrka med sakristia i nordost och västtorn med en lanternin i trä. Ingång i väster och söder. Vit spritputs indelad i fält av slätputsade hörnlisener, horisontella band vid sockel och takfot, kraftig takfotslist och flackt sadeltak av falsad plåt, omlagt 1993, valmat i öster. Fönsterhål med bågform, djupt liggande fönster med tresidigt avslut på typiskt Hagmanskt manér. Även här ett slätputsat band som foder runt murhål. Ursprungligen, innan tornet tillkom, var Hagmans kyrka jämförbar med hans andra kyrkor, ex.vis Borgsjö, Attmar och Tynderö kyrkor.

Delar av den gamla kyrkans östra och norra murar ingår i den nya byggnaden, medan grunderna till de södra och västra murarna finns kvar under den nya kyrkan. Tre nya paraplyvalv slogs av Hagman.

Kyrkan förlängdes 1838-40 åt väster med ett fjärde valv och ett torn. Vid samma tid ersattes troligen 1700-talskyrkans ursprungliga valmade tak av ett sadeltak. Den gamla sakristian i trä ersattes också av stensakristia. Arbetet först under ledning av Simon Geting, son till Lars David Geting, men från 1839 under P. Sjölanders ledning. Geting lämnade nämligen bygget efter en lönetvist.

Tornet har en karaktär som påminner om Hässjö kyrkas torn. Ganska brett i förhållande till långhuset, men lågt. Slätputsade väggytor, vit målning. Entréportalen har i putsen ursparad valvbåge med minnestavla. Runt fönster i mellanvåningen mot väster. Två bågformiga hål för dubbla ljudluckor i trä, stående svartmålade bräder, i varje väderstreck. Takfot med gles konsolfris. Skivfalsad plåt på torntak, varur den vitmålade lanterninen i trä skjuter upp. En bågformig öppning i vardera väderstreck, tandsnittsfris vid takfot. Krönande förgyllt kors på dito klot. Även tornet försett med plåt sedan 1993(?)

Entrédörren är en pardörr med tre fyllningar, bågsegmentavslut, blågrön marmorering.