Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOLLEFTEÅ VÄSTERHÄLLAN 1:4 - husnr 1, BOTEÅ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BOTEÅ KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Medeltida salkyrka av gråsten, putsad och avfärgad i gult. Den har grundsockelstenar i dagen framspringande i nordväst och sydväst, runt vapenhus/kapell, kordel, svart bemålning. Högt brant sadeltak med tjärad rakspån. Synliga remstycken på muren. I södra korväggen en tjärad trälucka över fönster till vind. Vapenhus/kapelltaket gemensamt och sammanlänkat med södra sidans takfall.

Vid okänd tidpunkt under medeltiden, kanske först under senmedeltiden, flyttades korets norra och södra murar ut så att kyrkan blev salformad. I söder byggdes ett avlångt kapell, sammanbyggt med vapenhuset, möjligen så sent som 1804-08, och i norr en sakristia. Vid samma tillfälle eller senare förlängdes kyrkan mot väster och välvdes. Gavelröstena har blinderingar. I sakristians gavel finns årtalet 1662.

Tegelomfattningarna efter kapellets östfönster och en dörröppning under korfönstret är framtagna i fasaden, framtagna vid restaureringen 1947-1952 under ledning av arkitekt Otar Hökerberg, Stockholm. Skarvar mellan olika byggnadsetapper är markerade dels i östfasaden, dels i putsen i norra och södra väggen i kyrkorummets västra del. Spår efter en igensatt portal finns i västmuren.

Ett fönster mot väster, två st mot norr, ett i sydväst, ett i sidokapellet mot söder och ett korfönster. De flesta av dem tillkom 1804-08 i form av nya hålupptagningar. Samtliga med sex spröjsade lufter, okopplade bågar troligen från 1950-talet, alla utom södra kapellfönstret med rundad bågform, kapellfönstret bredare och lägre vilket ger mer segmentform i övre delen. Grå målning.

Huvudentrén har en trappa med två steg gjuten i betong helt nyligen. Portalen med spetsbågeform och två avsatser som trappas in i muren ned till dörren. Entrédörren i trä med fyra breda plank sammansatta med infällda följare har skjutregellås på insidan i smide, brun målning och rundbågeavslut. Utsida klädd med kopparplåt, möjligen från arkitekt Albert Thurdins, Härnösand, restaurering 1901, enkla liggande falsar, smidesdekor kring nyckel.