Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRAMFORS DOCKSTA 5:29 - husnr 1, VIBYGGERÅ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VIBYGGERÅ KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden är placerad på tomtens högsta punkt, strax intill dess nordligaste gräns. Den utfördes i nyklassicistisk stil och uppfördes efter ritningar av Johan Fredrik Åbom 1871-74. Byggmästare var P. Norin från Frånö och P.O. Hellgren från Hälsingland. Kyrkan eldhärjades 1916, men återuppfördes med sina gamla yttermurar 1919 av byggmästarna Olof och D. Höglund, samt D.Nyberg, samtliga Vibyggerå. Arbetet kontrollerades av Albert Thurdin från Härnösand, som också stod för merparten av ritningarna. Den största skillnaden var att man nu placerade sakristian i norr och inte som tidigare öster om koret.

Kyrkan har rektangulär plan med ett smalare polygonalt kor, sakristia i norr samt västtorn. Intill grunden löper ca 1 m bred dräneringsyta med oval flat sten med asfalterad yta, skapad 1934 genom beredskapsarbeten.

Kyrkan uppfördes ursprungligen på stengrund, med sockel av röd granitsten i storformat, som troligen kompletterades 1916-18 genom mindre sten, vitmålade slätputsade fasader med rusticering i knutar och vid långhusentreer. Knutrustik i form av pilastrar, som "bär" en kraftig, profilerad gesimstaklist. Mitt på långsidorna finns ingångar i ett utskjutande gavelprytt parti. Pardörrar med tre fyllningar, brun målning. Entréerna kröns av utskjutande gavelfrontoner, vilka liksom långhusets sadeltak, sakristians valmade tak och korabsidens tak, är belagt med enkupigt lertegel. Långhuset tillsammans med tornet har sju fönsterhål. Tretton små lufter i vardera stort fönster med bågformat avslut, små spröjsade glas, brun målning. Profilerat fönsterfoder i puts. Långhuset försett med böjda nyare stuprör.

Tornet är putsat med sprutad ädelputs, rusticering i BV. Huvudentrén har pardörr lika långhusentreer. Över dörr en minnesplatta i sten, "VIBYGGERÅ KYRKA uppbyggd åren 1871-74, härjad af åskeld den 11 juli 1916 återuppfördes åren 1917-19." Ett fönster i BV mot söder och norr lika långhus. Däröver ett mindre i tornvindsdelen, samt dubbla automatiserade ljudluckor mot samtliga väderstreck. Dessa är i trä och en av vardera paret är utvändigt klädda med svartmålad plåt, den andra med svartmålade skivor. Tornets översta murade del kröns av tornur, insatta 1950, likaså i vardera väderstreck, infällda i ett bågsegment som höjer sig över muren. Här skjuter lanterninen upp genom det svartmålade, plåtklädda torntaket. Lanterninen utgörs av en öppen åttkantig kolonettförsedd bågform med spetsig spira krönt av förgylld oval kula och kors. Lanterninen klädd i svartmålad plåt, spiran i kopparplåt. Tornet försett med äldre spetsigt falsade vita stuprör.

Sakristian, troligen murad i tegel, tillkom 1917 mot norr och har egen frontonförsedd entré från öster. Dess höga sockel har rödaktigt målad spritputs. Mindre fyrluftsfönster mot norr och öster. Invändigt slätputs på väggar och tak, vitmålning. Kryssvalv. Samma heltäckningsmatta som i koret.

I korabsidens norra sockel finns en nedgång till källare och pannrum.Här finns också en stege upp till pannrummets plåtklädda skorsten som höjer sig intill långhusets östra gavel.