Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRAMFORS ULLÅNGERS PRÄSTBORD 1:26 - husnr 2, ULLÅNGERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Ullångers kyrka (akt.), ULLÅNGERS KYRKA (akt.)
2004-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkan har en granitsockel, dess murar är putsade och avfärgade i vitt, med nationalromantiska tegelblinderingar som ger dekor i form av putsade kors i gavelröstena och i tornets översta del. Kyrkan har sadeltak belagt med falsad kopparplåt, troligen monterad vid restaureringen 1935. Hängrännor och stuprör i koppar. Korets tak kröns av förgylld tupp. Tornet kröns av en spira i barockstil som avslutas med förgyllda klot och kors. Tornet är sedan 1990 belagt med kopparplåt.

Sakristian har en egen ingång mot norr, en kopparinklädd enkeldörr.

Korsarmar och långhus har höga fönster med åtta lufter, enkla, utåtgående bågar med flerspröjsat glas, grå målning. Mot väster har korsarmarna varsitt lägre fönster med tre lufter, tre bågar, annars lika. Tornet har små fönster mot norr och söder och ett större runt mot väster över huvudentrén.

Tornet har flera våningsplan - första planet ligger på läktarnivån med ett stort runt fönster i väster och med rester av den gamla läktarbarriären med apostlamotiv från 1703, utförd av Lars Målare i Härnösand, på norra väggen. Över denna en avsats för långhusvinden och högt sittande enluftsfönster med små spröjsade glas, två st i söder, väster och norr. Däröver en klockvåning med automatiserade ljudluckor i trä med liggande panel på förvandring- två st i vardera väderstreck. Högst upp en spirvåning, dit den tegelmurade väggen når, spirstommen står på denna, med överljus och urtavlor till tornuren som tillkom 1950.

Ingång finns i väster genom tornet. Svagt spetsbågeformad entré, som dragits in i muren ca 200 mm, pardörr med kopparinklädda blad. Över dörr en rödmålad tavla i stuckgips med texten "Medeltidskyrkan tillbyggd restaurerad 1909" omslingrad av blommor och blad. Vapenhusets golv i kvadratisk slipad grå kalksten från 1935(som Björklund ville ha även i Funäsdalen 1928, men av kostnadskäl inte fick), väggarna slätputsade och vitmålade, taket en målad fiberskiva. Torntrappan i trä, som ursprungligen motsvarades av ett lopp på norra sidan, vilken togs bort 1935, inklädd i tidstypisk vitmålad 1910-tals panel med fyllningar. Grönlaserad pardörr med fyra fyllningar in till kyrkorummet.