Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LILLA EDET KYRKEBY 9:1 - husnr 1, VÄSTERLANDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTERLANDA KYRKA (akt.)
2004-11-15
Exteriörbeskrivning
VÄSTERLANDA kyrka är en slätputsad stenkyrka med vidbyggt torn i väst och tresidig avslutning i öst. Väggarna, vars putsade yta följer murstommens buktningar, genombryts av stora rundvälvda fönster. Långhuset täcks av ett sadeltak med valmad spets som belagts med skiffer, medan tornets spira är klätt i zinkplåt med fjälltäckning. Ingångar i väster, söder och öster.

FASAD - Långhuset har vita, slätputsade väggar med grunt utkragande omfattningar kring fönster och portar. Ytan följer murstommens buktningar och struktur. På norra och södra fasaderna syns enstaka ankarjärn som målats vita. Sockel saknas på långhuset medan tornet har en slät sockel av gråsten. Under denna skymtas den utskjutande grundmuren i gråsten. Tornet är spritputsat med smala, slätputsade omfattningar kring fönster, dörrar och ljudluckor. Två rundbågiga öppningar för ljudluckor åt varje väderstreck på tornets fjärde våning. Ljudluckorna är dubbla och har rakt överstycke samt kopparskoning. Även det rundbågiga partiet över dörrarna är kopparklätt med ett litet runt fönster. Under ljudluckorna skjuter en plåtklädd, kraftig gesims ut ovanför vilken tornet är smalare och mer utsmyckat. Här markeras tornets hörn genom grunt utkragande hörnkedjor som avslutas upptill med låga, endast antydda hörntorn. Ursprungligen har dessa hörn haft fialer, som togs bort 1954-55. Ett stycke över luckorna syns ett annat listverk med grund profil.

PORT - Samtliga portar kläddes i koppar i samband med 1954-55 års renovering. Porten i väster är en kopparklädd dubbeldörr och rakt överstycke. Dörren sitter i en slätputsad, utskjutande portal med koppartak, närmast kring dörren är öppningen klädd i slät gråsten. Tre trappsteg i natursten. Även södra porten, som är belägen mitt på södra långhusväggen, är en kopparklädd dubbeldörr med rakt överstycke. Över dörren sitter ett rundbågigt överljusfönster. Slätputsad, grunt utspringande portal med rundad form och slätputsad utspringande slutsten i valvets överdel. Nedtill en sockel i gråsten. Östra porten, som leder in till sakristian, består av en kopparklädd enkeldörr med rakt överstycke och rundat överljusfönster. Slätputsad rundbågig portal. Låg trappa i ett steg av natursten.

FÖNSTER - Fem stora rundbågiga fönsteröppningar åt norr och fyra åt söder med sex lufter och blyspröjsade rutor. De båda fönstren i sakristian har samma storlek fast endast fyra lufter och den nedersta sjättedelen är klädd i kopparplåt. Solbänkar av kraftigt sluttande, räfflad plåt, målad i en ljust grön kulör. Samtliga fönster på långhuset har en grunt utkragande, rundbågig omfattning med slätputsad utspringande slutsten, förutom södra fasadens mest östligt belägna fönster. Detta troligen för att markera att fönstret är senare tillkommet (1954-55). I tornets första våning finns ett rundbågigt fönster åt norr och ett åt söder, över dessa sitter ett något mindre stickbågigt fönster. På tredje våningen sitter två stickbågiga fönster åt söder, norr och väster, med ett dekorativt spröjsat mönster i överkant. Ett helt runt fönster med putsad omfattning sitter strax ovanför tornets takgesims, åt alla de fyra väderstrecken. Alla fönster i tornet har metallspröjs från sekelskiftet 1900 medan långhusets och sakristians bågar är av trä som nytillverkades vid 1954-55 års renovering. Kyrkans samtliga fönsterbågar är målade i en ljust grågrön kulör.

TAK - Det valmade sadeltaket är belagt med skiffer. Taket skjuter ut grunt över väggen och gesimsen är smal och profilerad samt målad i samma grågröna kulör som fönsterbågarna. Tornets låga huv övergår i en åttasidig spira som kröns av ett svartmålat kors på kula. Såväl huven som spiran är klädda i fjällagd zinkplåt.