Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LILLA EDET HJÄRTUM 21:1 - husnr 1, HJÄRTUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HJÄRTUMS KYRKA (akt.)
2004-11-15
Exteriörbeskrivning
HJÄRTUMS kyrka har en rektangulär planform med vidbyggt torn i väster, tresidigt kor i öster och ett runt gravkor, senare omdanat till sakristia, anslutet till korets östra vägg. Långhuset är långsträckt och har låga, spritputsade murar som avfärgats vita. Sadeltakets branta fall täcks av enkupigt betongtegel medan tornets spira och lanternin täcks av zinkplåt. Gravkorets kupol med lanternin är klätt i koppar. Huvudingång i tornet i väster, ingångar finns även i södra långhusväggen och sakristians östra sida.

FASAD - Fasaden är spritputsad och avfärgad vit. Slätputsade dörr- och fönsteromfattningar samt hörnkedjor. Sockel saknas, förutom på tornet. Två rundbågiga ljudluckor på tornet åt alla väderstreck, med liggande vinkelställda spjäll, avfärgade i en grå kulör. På tornets västra fasad sitter en slätputsad rektangulär yta, i höjd med tredje våningen. Utöver detta finns på tornet en putsad vulst ett stycke under takgesimsen.

PORT - Västporten, som fungerar som huvudingång, är en kopparklädd dubbeldörr med rakt överstycke. Över dörren sitter ett lunettfönster med gråmålad, strålformig spröjs. Den djupa portalen är rundbågig med synlig sockel av natursten nedtill. Två låga trappsteg av natursten. På insidan av denna port sitter ett ålderdomligt lås. Den södra porten sitter mellan södra långhusväggens båda östligaste fönster. Även denna är en kopparklädd dubbeldörr med rakt överstycke. Rakt avslutad portal med ett flackt, rundbågigt och slätputsat överstycke. Sakristians dörr vetter åt öster och är en kopparklädd enkeldörr med rakt överstycke, placerad i en rundbågig portal. Mitt på dörrens övre del sitter ett högsmalt, vinkelbrutet fönster. Trappa med tre naturstenssteg. Samtliga dörrar kläddes i koppar 1948 förutom sakristians dörr, som fick sin kopparskoning 1961.

FÖNSTER - Samtliga fönstersnickerier är målade i en grå kulör. I långhusets väggar sitter fyra stickbågiga fönster åt söder respektive norr, samt ett på vardera nordöstra och sydöstra korväggen. Bågarna är indelade i sex lufter med blyspröjsade rutor. Långhusets och korets fönster fick sin nuvarande storlek vid renoveringen 1900-1901. Fönsterbågarna i långhuset härstammar sannolikt från 1929, medan korfönstren försågs med nya bågar 1961-62. Tornet har ett stickbågigt fönster åt söder och norr på våning ett, med något mindre storlek än långhusets fönster. På våning två sitter ett helt runt, stort fönster över portalen i väst samt två små stickbågiga fönsteröppningar åt norr och söder. Två rektangulära små fönster är placerade i par åt söder, väster och norr på fjärde våningen. Samtliga fönster på tornet har metallspröjs förutom lunettfönstret över västporten. Det rundbågiga fönstret i sakristan vetter åt söder och upptogs i samband med att gravkoret omdanades till sakristia.

TAK - Kyrkans branta sadeltak med valmad spets är belagt med enkupigt betongtegel från 1985. Sakristian täcks av en karnisformad huv med öppen lanternin täckt med koppar, pålagd 1951. Det zinkplåtstäckta tornet täcks av en fyrsidig tornhuv som övergår i en åttasidig lanternin. På denna sitter i sin tur en spira som kröns av ett kors på kula. I huven finns ett rektangulärt fönster åt alla de fyra väderstrecken.