Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄNGELHOLM TÅSSJÖ KYRKA 1:1 - husnr 1, TÅSSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Tåssjö kyrka (akt.), TÅSSJÖ KYRKA (akt.)
2016-03
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden har en korsformig plan och består av långhus, korsarmar och rakavslutat kor. Långhuset är delvis från romansk tid med en västförlängning från okänd tid. Kor och korsarmar är från 1866. En takryttare rider på långhuset.

Kyrkan är troligtvis grundlagd på en kallmur av natursten. Murarna är genomgående uppförda som skalmurar av gråsten. Korsarmarnas och korets murverk är av tuktad gråsten med tegel i dörr- och fönsteromfattningar. Långhusets murverk är mer oregelbundet. Det finns enstaka kalk- och sandstenar som kan vara återanvända i västförlängningen och korsarmarna. Murarna är spritputsade och vitkalkade medan listverk, dörr- och fönsteröppningar är slätputsade. Murarna har en gråmålad sockel av varierande höjd. Utskjutande grundstenar är delvis synliga.
Korsarmar och kor har en slätputsad tresprångig takgesims vilken även går runt gaveln. Långhusets murar avslutas med en brädinklädnad mot taket

Kyrkan har fyra ingångar, huvudingång i väster, en ingång i vardera korsarmen i söder och norr och prästingång i koret. Huvudingången är rundbågig med ett språng. Steg av sandsten och granit leder till porten. Dörren är klädd med oljad ekpanel i rombiskt mönster fastsatta med smidda spik. Traditionen säger att kulhålen i dörren kommer från snapphanetiden. Ett runt träfönster sitter i västmuren ovan huvudingången.

Korsarmarnas muröppningar är stickbågiga med pardörrar av brädor klädda med liggande panel. Invändigt är de gråmålade. Ovanför dörrarna sitter lunettfönster med brunmålade snickerier med rosettmotiv med delvis färgat glas. Norra korsarmens dörr omges av en bred rusticerad omfattning. Dörrarna i korsarmarna är från deras byggnadsår 1866. Sakristiedörren är en bräddörr från 1955, klädd med oljad liggande ekpanel.

Långhuset har tre fönster i norr och söder, korsarmarna har vardera ett i väster och öster. Öppningarna är stickbågiga, slätputsade med vinklade smygar. Solbänkarna är av lågerhuggen sandsten. Fönstren är brunmålade, tvåglas träfönster, indelade i fyra luftar med mittpost och tvärpost och småspröjsade.

I korets östgavel finns två rundbågiga öppningar med brunmålade gjutjärnsfönster indelade med mittspröjs och fem tvärspröjsar. Mellan fönstren finns en blinderingsnisch som murades igen 1955. Öppningarna har i ovankant en slätputsad utkragande list. I gavelröstets mitt finns en blindering i form av ett kors.

Långhus, korsarmar och kor har sadeltak täckta med rött, enkupigt falstaktegel. Avvattningen, liksom takets ränndalar, är av zink med stuprör med skarpa böjar från 2008. På långhusets taknock i väster finns en stor takryttare. Den har kvadratisk planform och två plåtklädda luckor i varje väderstreck. Takryttaren har ett svängt takfall med en övre konvex och undre konkav del. Därovan sitter en hög, spetsig spira på en åttasidig bas. Hela takryttaren är inklädd i svartmålad plåt med skivtäckning med förskjutna tvärfalsar.