Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖRNSKÖLDSVIK KYRKAN 1 - husnr 1, ÖRNSKÖLDSVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖRNSKÖLDSVIKS KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Kyrkan byggdes 1908-10 efter ritningar av arkitekt Gustaf Améen. Enligt originalritningen var koret avslutat med en kupolkrönt absid och bakom denna fanns plats för sakristia och arkiv i vardera hörnet. Man uteslöt emellertid korutbyggnaden av ekonomiska skäl.

Kyrkan är en treskeppig tegelbyggnad med nord-sydlig orientering. Rektangulär plan med det 1953-55 förlängda, lägre, rakslutna koret, omgivet av 1953-55 påbyggda utrymmen för sakristia i nordväst och skrudkammare i nordost. Korta, breda korsarmar - den östra sträcker sig längre ut och är femsidigt avslutad. Takformen avslutas tresidigt valmat, brant sluttande. I västra korsarmen tre höga fönster, i östra fem. Torn placerat mot det sydvästra hörnet, samt en mångkantig förrådsutbyggnad i sydost. Vita blinderingar på fasaderna. Taken, varav även hela den övre tornspiran, belagda med falsad kopparplåt.

Arkitekturen är idag, framför allt exteriört, nationalromantisk i en tid då de svenska arkitekterna sökte ett nytt uttryck för sin tids byggande. Här finns många referenser - den höga 1600-talsinspirerade tornhuven, troligen hämtad från Strängnäs eller Västerås domkyrkor, den medeltida tegelarkitekturen med vitmålade blinderingar bl.a. från Sigtuna och diverse takgavlar och tornspiror från Vasatiden, gör den historiska upplevelsen framträdande. Men kanske är också paralleller i samtiden också intressanta, inte minst Lars Israel Wahlmans vinnande förslag till Engelbrektskyrkan i Stockholm 1906, som med sina murmassor, fördelning av volymer och sidoställda torn, har ett likartat angreppssätt, men möjligen något radikalare och mindre historicerande.

En hög sockel i grovt huggen granit tar upp höjdskillnader i söder och öster. Rödtegelfasad med blinderingar på gavlarna, som här är ganska sluten med högt sittande små fönster, samt löpande band under takfot runt om. Livfull murrörelse genom utskjutande partier kring tornkropp, kontreforer vid gravkapelliknande tornutbyggnad i sydöst och på långsidor mm, listförband i fasaden, alla utskjutande delar täckta av kopparplåt. Mönstermurning på gavelpartier, tornkropp, korsarmar. Gavlar utformade med volutformade takavslut.

Huvudentrén placerad i söder. Den svängda trappformen i granit öppnar upp mot den högt placerade pardörren i ek med överljus. Dubbla pardörrar med tre stående smala fyllningar och sex gula små glas i övre del i vardera blad. Brunlasering inre paret. Entrén inramas av en kraftigt förstorad och närmast barocksvängd portal i granit. I densamma över entrén är placerad en relief, föreställande Kristus-"nådenes sol, så härlig och blid", omgiven av de gamla evangelistsymbolerna, Markuslejonet, Lukasoxen, Matteusängeln och Johannesörnen.

Sidoentré i torndelen mot väster, femstegstrappa i slät grå granit, enkelt stålräcke med böjt svartmålat rundjärn, omfattning i slät grå granit med segmentbågeformat avslut, djupt indraget ekparti med pardörrar, spröjsade små glas i övre delar, och fast överljus. Granitomfattning med förkroppad kula i granit i slutstensläge. Tornet i övrigt med utkragad solid bas, tornkropp med dubbla öppningar för ljudluckor i koppar på trä i samtliga väderstreck, däröver tornspira med tornur i alla väderstreck samt krönande klot och kors i smide. Strax över dess takfot vid den insvängda spirans fot finns i varje hörn ett stående kopparklätt ornament som i sin form ser ut som en bonde i ett schackspel.

Sidoentré mot väster vid den 1955 utbyggda sakristian, mindre ekparti utformat som västra entrén i tornet med pardörr, spröjsade glas och överljus. Den murade välvningen dock med rundbågeform, och utan stenomfattning. Lägre koppartäckt tak, flackt valmat i två fall. Lika utbyggnad i nordöst med sidoentré. Nivåskillnad en våning ned mot öster. Där, under kyrkans östra sidoskepp, finns den s.k. Kryptan, ett begravningskapell med intilliggande bårhus, kylrum och hiss. Kopparklädd pardörr med tre enkla små rektangulära glas i vardera blads överdel, och fast bågsegmentformat övre parti, inramas av slät grå granitomfattning med inskriften"Saliga äro de döda som i Herren dö".