Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖRNSKÖLDSVIK SJÄLEVADS PRÄSTBORD 1:95 - husnr 6, SJÄLEVADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SJÄLEVADS KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Själevads kyrka, invigd 1880, byggdes på en höjd väster om den gamla medeltida kyrkan. Den uppfördes som en åttkantig klassicistisk centralkyrka (med koret i väster) av byggmästare P O Hillgren från Hille efter ritningar av A. Nylander i Örnsköldsvik, omritade av arkitekten Axel Fredrik Nyström vid Överintendentsämbetet. Byggnaden präglas av en stram nyklassicism av mer grekiska drag och färgskalan går i svalt grå toner.

Sockel av bearbetad granit, på fyra sidor utbyggd med sammanfogade grundavsatser för tempelgavelmotiven i kolossalformat. Slätputsade fasader med vit målning.

Tältformigt tak belagt med kopparplåt, senast troligen vid restaureringen 1958. Kyrkan får överljus genom en åttkantig lanterninvåning över mittpartiet, krönt av ett litet åttkantigt klocktorn med spetsgavlar och spira. Väggarna stående locklistpanel, vit målning. Klocktornet med fasad och vimperger inklädd i falsad vitmålad plåt. Fyra tornur, fyra runda fasta fönster. Kopparplåt på tornet också. Krönt med förgyllt klot och kors.

I varje väderstreck har exteriören en kolonnportik med fyra murade och putsade kolossala ringkapitälkolonner, samt i väggytan skuggade förkroppade pilastrar, som bär en kraftig kornisch med triglyfer, samt utskjutande tempelgavel fösedd med tandsnittskonsoler(dock undantaget i väster). De fyra kolonnerna vid huvudentrén utfördes i konststen vid restaureringen under ledning av arkitekterna John och Lars Åkerlundm, Stockholm1958. Tre fönsterhål i samtliga "tårtbitar". De är utformade i två partier med avdelare på mitten. De nedre är fyrlufts, kopplade, utågående, sex spröjsade glas, 1958-års restaurering. Det övre partiet trelufts, sex spröjsade glas, med bågavslut och antydd gotisk spröjs. Sydvästra korpartiet har gula antikglas. Profilerad, putsad omfattning målad i grått. Kopparplåt på fönsterbänkar.

Ursprungliga ingångar finns i öster, norr och söder. I väster finns en källarnedgång, enkeldörr i brunmålad stålplåt, som tillkom 1914-15 vid installation av värmekammare i källare under kyrkan. En likadan till sakristian i nordväst, som tillkom 1958.

Till de ursprungliga entréerna når man via naturstenstrappa med fem plansteg. Vid huvudentrén i öster finns ett brunmålat smidesräcke på ömse sidor. Samtliga har dubbla pardörrar i en vindfångslösning med tre fyllningar i vardera blad. Grå målning i ramverk, gråblå marmorering i fyllningar på insidan. Över huvudingången en minnestavla i järn, "Fullbordad under konung Oscar IIs regering år 1880. Jag skall hafwa folket till mitt helga berg och skall glädja dem uti mitt bönehus, säger Heren. Es.56:7. "