Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KLIPPAN FÄRINGTOFTA 22:1 - husnr 1, FÄRINGTOFTA KYRKA (JOSEPHINA KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

Färingtofta kyrka (Josephina kyrka) (akt.), FÄRINGTOFTA KYRKA (JOSEPHINA KYRKA) (akt.)
2016-06
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden består av ett torn i väster, korsarmar i norr och söder samt en utbyggnad för sakristia i öster. Tornet är medeltida men påbyggt 1796, norra korsarmen är från 1793 och den södra korsarmen från 1828 då även sakristian byggdes om.

Murarna är uppförda av gråsten med inslag av sandsten och tegel, delvis av återvunnen sten från rivna delar. Korsarmar och sakristia är spritputsade och vitkalkade medan tornet är oputsat med synligt murverk. Tornet är uppfört av tuktad gråsten med hörnkedjor av kvaderhuggen sten upp till tredje våningen. Påbyggnaden från 1700-talet har hörnkedjor av kluven gråsten. Tornet har flera ankarjärn och i sydvästra hörnet tre vinklade järnband.
Korsarmarna med murar av gråsten har fönster och dörromfattningar av tegel.
Kyrkan har en skråkantad, vitputsad sockel. Markens höjd varierar mycket runt kyrkan och därmed sockelns höjd.

Kyrkan har en ingång i varje väderstreck. Norra portalen är från 1793, västra portalen i tornet är från 1796 när tornet byggdes om. Södra portalen och ingången i sakristian i öster är från 1828. Ytterdörrarna är förmodligen samtida med öppningarna.
Väst- och norrportalen har likartad utformning med en utskjutande slätputsad omfattning av två pilastrar och ett profilerat överstycke. Dörrarna är rakslutna bräddörrar, klädda med fiskbenspanel. Granittrappor leder till dörrarna.
Södra och östra ingångarna saknar portalomfattning, dörrarna sitter i rundbågig respektive stickbågig öppning. Dörrarna är bräddörrar klädda med panel. Sakristians dörr är på insidan täckt med en mängd handsmidda spik. Den södra ingången är den mest använda entrén.
Fönsteröppningarna, från sent 1700-tal och tidigt 1800-tal, är samtliga rundbågiga.
Öppningarna är utan språng och spritputsade. Fönsterbågarna är av gjutjärn, förmodligen från mitten av 1800-talet. Fönstren är indelade med ett diagonalt spröjsverk och med masverk i dess övre del. Glaset är mestadels munblåst klarglas, i masverket sitter färgat glas. Korets två smalare fönster har svagt färgat antikglas, som sattes in 1960, i diagonal blyspröjsning. Fönstren är målade ljusgrå utomhus och mörkare grå invändigt. Solbänkarna är av putsat tegel som täcktes med blyplåt 1996.
Tornet har en stickbågig ljudöppning med brädluckor i varje väderstreck. Solbänkarna är av tegel.

Korsarmarna och sakristian har sadeltak med valmade gavlar. Tornet har säteritak, dvs fyra takfall i två våningar med en lodrät del emellan. Samtliga tak är täckta med kopparplåt från 1996 i skivtäckning. Takavvattningen är med fotrännor av koppar och stuprör av brun plåt.