Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KLIPPAN GRÅMANSTORP 25:42 - husnr 2, GRÅMANSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Gråmanstorps kyrka (akt.), GRÅMANSTORPS KYRKA (akt.)
2016-06
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden består av ett långhus, ett smalare och lägre kor avslutat med en absid, ett torn och ett vapenhus i väster. Långhuset, koret, absiden och tornet är alla medeltida. Tornets övre del tillkom 1777 och vapenhuset 1802. Under långhuset finns ett pannrum, som nås genom en kopparklädd lucka vid kyrkans norra sida, och under korgolvet en gravkammare från minst 1600-talet efter ätten Gyllenstierna.

Kyrkan är troligen grundlagd på en kallmur av natursten. De medeltida murarna är uppförda som skalmurar av tuktad gråsten, som stagas av sekundära strävpelare i tegel med två kopparavtäckta nivåer. Sandsten finns i hörnkedjorna, kvarvarande romanska listverk och omfattningar och som inslag i tornmurverket. Fönsteröppningarna har tegelomfattningar från 1802. Vapenhuset och tornets övre, något utbuktande del är byggda av grovt tuktad natursten i oregelbundna skift. Alla murar är putsade och kalkavfärgade med stendetaljerna frilagda, och har nederst en skråkantad sandstenssockel. Naturstenens jämna skiftgång kan anas genom kalkningen. Murarna stagas av raka och liljeformade ankarslutar och ett dragband runt absiden.

Kyrkan har två entréer, huvudingången till vapenhuset och prästingången i absiden. Västportalen, som fick sin utformning 1902, är rundbågig med sandstensomfattning.
I öppningen sitter en pardörr från 1970-71 i ramverkskonstruktion med vardera två fyllningar och utskurna dekorer. Porten accentueras av en frontespis, uppbyggd av ett halvcirkulärt parti som via karnisformade profiler övergår till vapenhusets takgesims. Absidportalen från samma tid är långsmal med en brädklädd och lackad enkeldörr och ett överljusfönster. Utöver dessa ingångar finns de romanska norr- och sydportalerna, som är frilagda mot det yttre men igensatta med stående bräder framför det inre murskalet. Norrportalens rundbågiga tympanonfält pryds av livsträdet, som flankeras av en sfinx och ett lejon. Motsvarande relief på sydportalen föreställer två lejon, som är fastbundna vid livsträdet. Sydportalen är delvis täckt av en strävpelare. Reliefernas symbolik är svårtydd; det har föreslagits, att nordsidans bilder skulle kunna föreställa syndafallet medan södra sidan skulle visa de onda makternas underkastelse under det ”nya” livsträdet Kristus. Lejonframställningarna, som var vanligt förekommande i skånska, romanska stenarbeten, kan dels uppfattas som en länk till det lombardiska områdets arkitektur, dels vara influerade av liknande arbeten vid Lunds domkyrka.

Fönsteröppningarna är från 1802. Långhus- och tornfönstren är spetsbågiga och omfattade av tegel i två språng. Fönsterbågarna är gjorda av gjutjärn med överst masverk av spetsbågar, fyrpass och fiskblåsor. Bågarna är indelade med mittpost i två diagonal-spröjsade lufter. Solbänkarna är avtäckta med kopparplåt. Korfönstren skiljer sig från
övriga genom att ha rundbågiga omfattningar utan språng, och rakt spröjsade bågar med bårder av färgat, vattrat glas. Därtill finns två små rundfönster med träbågar, och i klockvåningen två ljudöppningar i varje väderstreck. De är stickbågiga och försedda med brädklädda, svarta luckor. I fasaderna märks även äldre öppningar, två romanska och två senmedeltida. De yngre är markerade genom nedsänkningar i putsen, de äldre är blinderade med de rundbågiga omfattningarna av sandsten frilagda.
Kyrkan täcks av kopparplåt i skivtäckning från 2014 med halvt förskjutna tvärfalsar, lagd på en underlagtäckning av bräder. Vid takfoten längs långhusets och korets sadeltak, liksom nedanför absidens kontak, finns romanska sandstensgesimser av varierande slag. Långhusets karnisformade list liknar listverket på Lunds domkyrka. Vapenhuset täckts av ett valmat sadeltak, som möter muren genom en karnisformad sandstensgesims. Tornmurarna avslutas av en takfotsbräda under takhuven. Den har en nedre, karnisformad del, på vilken står en polygonal övre del med klockformat tak.