Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KLIPPAN KLIPPAN 3:159 - husnr 3, SANKT PETRI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Sankt Petri kyrka (akt.), SANKT PETRI KYRKA (akt.)
2016-05
Exteriörbeskrivning
Kyrkoanläggningen innehåller både kyrka och församlingslokaler som är uppdelade i olika byggnader men upplevs som en enhet. Kyrkorummet är en kvadratisk byggnad med två utbyggnader för vapenhus och sakristia. Över sakristian finns klocktorn. Församlingsbyggnaden ligger i två längor i vinkel som omger kyrkan i öster och söder. Däremellan finns en grusad gård. Under kyrkan finns kulvertar för teknik och under församlingsbyggnaden finns en källarvåning med barnlokaler. Kyrkorummet är slutet medan församlingsbyggnaderna vänder sig utåt med mer fönster.

Grunden och källarvåningen är av platsgjuten betong. Kanalmurarna är av mörkbrunt hårdbränt tegel från Helsingborgs Ångtegelbruk. Murarna saknar sockel, teglet möter marken direkt. Tegelstenarna skiftar i färg och struktur, även många sekunda stenar är använda. Lewerentz sägs ha handplockat stenar från ett skrotlager, som symbol för att alla människor duger och är värdefulla. Alla stenar är hela och utan huggning, istället tas måttutjämningen upp med olika stora fogar. Fogarna är fyllda och bruket kornigt. Förbandet är mestadels löpförband men dekorativ mönstermurning förekommer. Vissa murpartier är utkragade som ger skuggeffekter. Murarna möter oftast taket utan någon markering. Ovan dörrar och fönster är murat med raka armerade tegelbalkar.

Fönstren av isolerglas är kvadratiska eller smala rektangulära i både liggande och stående format. Samtliga fönster är karmlösa och sitter utanpå murarna i metallister fastsatta med stålkramlor i muren. Fönstren upplevs inifrån som hål i muren. Kyrkorummet har fyra högtsittande kvadratiska fönster. Församlingsbyggnaden har en mängd liggande fönster i en varierad placering.

Samtliga dörrar är av svartmålat limträ uppbyggda av ett kraftigt ramverk med en fyllning av samma tjocklek. I en del dörrar är fyllningen ersatt av glas. Handtagen är äggformade av mässing.
Kyrkorummet nås från väster framför dammen med en dubbeldörr och en enkeldörr, en dörr genom vapenhuset i norr och i söder finns en enkeldörr mot gården. Tanken var att man skulle gå in genom vapenhuset och ut genom västdörren. Kyrkans norra entré, dold i en smal gränd mellan vapenhus och sakristia, ska inte vara lätt att hitta, symboliskt placerad för att visa att ”den som söker, finner”. Vid utgången i väster till spegeldammen är man ”förändrad”. Marken i gränden är belagd med klinker och sluttar mot entrén, en symbolisk hjälp in i kyrkan. Dubbeldörrarna i väster används vid processioner. Församlingslokalerna har flera entréer mot gården och två mot parken, flera av dessa dörrar är glasade.
Yttertaken är låga och följer takens inre form, taklandskapet är mycket varierat. Det finns tak som följer de bågformade tegelvalvens former, pulpettak och sadeltak med olika höjder. Dessutom finns vertikala accenter som skorstenar och taklanterniner. På kyrkorummets öst- och västfasad syns kyrkans många valv som bågformer. Alla tak är täckta av koppar, i skivtäckning med halvförskjutna tvärfalsar. Avvattningen är av koppar. Valven i kyrkan är även bärande konstruktion för yttertaken. Tegelvalven är isolerade med stenull och därovan ett gjutet betongskikt, papp och kopparplåt. I mötet mellan tak och mur är tätat med fogmassa. Övriga taklag är uppbyggda av bärande limträbalkar, reglar och underbrädning av sågad furupanel.